Hi ha moltes paraules que podrien definir aquest 2020, potser les més encertades són “incertesa” o “solidaritat”. Ens acompanyen a tots, també als bancs d’aliments, que s’estan enfrontant a una situació d’emergència sense precedents, i han arribat a atendre més d’un milió i mig de persones. Les donacions han estan clau per continuar endavant, i per això la Fundació ”la Caixa” va impulsar la campanya solidària Cap llar sense aliments, amb la qual ha recaptat 3.300.000 euros per ajudar els bancs d’aliments a seguir amb el seu propòsit de no deixar que a ningú li falti un plat de menjar a casa. I una vegada s’ha aconseguit l’objectiu, toca mirar al futur amb confiança.

Diu Haruki Murakami: I una vegada acabi la tempesta, no recordaràs com ho vas aconseguir, com vas sobreviure. Ni tan sols estaràs segur de si la tempesta ha acabat realment”. I encara que la crisi de la COVID-19 ha estat un autèntic monsó, al contrari del que afirma Murakami, la realitat és que nosaltres sí que sabem com hem sobreviscut: oblidant coses supèrflues per centrar-nos en el que és fonamental, ajudar qui li faltava el més bàsic per viure: l’aliment.

 

Bodegón con alimentos

 

Per aconseguir-ho, el compromís i la solidaritat de la societat en el seu conjunt ha estat fonamental: les administracions públiques han ajudat, les empreses també. Diverses empreses del sector alimentari van donar part de la seva producció i del seu estoc d’aliments als bancs d’aliments; però les donacions d’una ciutadania, que s’ha revelat molt sensibilitzada amb els més vulnerables, han estat fonamentals. Ho confirma Ángel Franco, director de Comunicació de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL): “En aquest sentit, l’ajuda de la Fundació ”la Caixa” va ser indispensable per canalitzar la solidaritat de la ciutadania, i el gran èxit de la campanya solidària Cap llar sense aliments ens ha sorprès a tots. Els 3.300.000 euros recaptats es tradueixen en 3.600 tones d’aliments bàsics, que distribuirem en els 54 bancs d’aliments associats a FESBAL”.

El gran èxit de la campanya solidària ha estat una sorpresa també per als seus impulsors. De fet, Juana Prats, directora de Departament de Col·laboracions amb Entitats Socials de la Fundació ”la Caixa”, explica que, com a resposta a la bona acollida i a la urgent necessitat, la Fundació ”la Caixa” va decidir augmentar la seva aportació a un milió d’euros addicional. “El balanç és molt positiu i posa de manifest la gran capacitat solidària de la ciutadania que, en un moment tan difícil com aquest, no ha dubtat a col·laborar”.

Prats destaca també la gran tasca i compromís dels bancs d’aliments amb els més vulnerables, i en un moment tan difícil. “Volem posar en valor la gran tasca que duen a terme ja que, amb els recursos que tenen i operant bàsicament amb persones voluntàries, han sabut respondre en els moments de més demanda. També volem destacar el paper de les entitats socials, que en molts casos, i davant de la situació d’emergència social, han assumit la tasca de distribució d’aliments bàsics a les persones que atenen”.

De fet, a causa de l’augment de la demanda, al Banc dels Aliments, que atén les necessitats de la província de Barcelona, ​​han passat de distribuir aliments per atendre 112.000 persones (el passat mes de febrer) a 162.000 (finals de juny), un increment superior al 40 %. Lluís Fatjó-Vilas, director de l’entitat, diu que ningú comptava amb aquest augment tan dràstic. “I el perfil tampoc no és l’habitual. Ara venen persones que no figuraven als circuits d’ajuda social regulars; parlem de treballadors autònoms que no tenen un sou assegurat, de joves amb contractes precaris, de rellogats en habitacions que s’han trobat al carrer, però també parlem, per exemple, d’actors i actrius que han vist com la seva activitat s’havia paralitzat”.

No obstant això, assenyala que han pogut atendre tota la demanda gràcies a la solidaritat de la societat en el seu conjunt. “Hem invertit 2.000.000 d’euros en provisions que ens duraran fins a l’agost, i part d’aquesta gran inversió ha estat possible gràcies a la campanya solidària Cap llar sense aliments. Però cal tenir en compte que els aliments que distribuïm representen només una petita part de la dieta necessària per a les persones, es necessiten molts més aliments”.

En aquest sentit, Juana Prats explica també que s’han destinat 3.000.000 d’euros a través de CaixaProinfància a ajuts extraordinaris “per a l’alimentació per als infants i les famílies que atenem”. I al Banc dels Aliments de Barcelona ja tenen la vista posada en el Gran Recapte, amb el qual recullen 1/5 part dels aliments que distribueixen anualment i que se celebrarà adaptant-se a les mesures de seguretat per evitar la propagació de la COVID- 19.

A la FESBAL també estan treballant en la propera campanya de recollida d’aliments del novembre, amb la qual, en anys anteriors, han arribat a recollir 20 milions de quilos d’aliments, que és pràcticament la meitat del que recull presencialment la Federació Europea de Bancs d’Aliments (FEBA) a tot Europa. Per això, haver fet una primera campanya digital amb tant d’èxit estableix un precedent i dona esperança, tot i que assenyalen que el factor personal té un paper molt important.

Tot i això, l’Ángel creu que “encara estem enmig de la tempesta”. I que els bancs d’aliments segueixen remant, però ara amb la saviesa d’haver superat la primera envestida després de la que poden dir que han aconseguit portar aliments a tothom qui els demanava ajuda. La majoria de bancs d’aliments tenen només un estoc per a dos mesos i el repte d’afrontar el que pugui venir i mantenir els bancs oberts.

Tornant a la frase de Murakami amb la qual hem començat aquesta història, sí que hi ha una part en la qual li donem la raó. També diu que “quan surtis d’aquesta tempesta, no seràs la mateixa persona que va entrar-hi”. Ara som més solidaris i més conscients d’aquesta altra realitat, la de la vida que es capgira i sent fam. Només queda esperar, i així ho demanen l’Ángel i en Lluís: que no oblidem i seguim cooperant, ja que queda molt 2020 per alimentar.

 

Text: María G. Aguado
Fotografía: Rita Puig-Serra