La nostra actitud a l’hora d’afrontar les diferents circumstàncies de la vida pot convertir un simple inconvenient en un obstacle insuperable o, a la inversa, permetre’ns afrontar dificultats més grans amb confiança. El jove Alí Jerari va conèixer la Fundació Intermedia, a través del programa Incorpora Tarragona de la Fundació ”la Caixa”, fa un any, quan ni estudiava ni era capaç de projectar-se en el futur. Ara, a punt de fer els 23, no hi ha repte que l’espanti.                                

Malgrat que té un grau mitjà en Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües, Alí no aconseguia inserir-se en el món laboral. Alguna cosa fallava: massa nervis, una inseguretat difícil de dissimular i poca capacitat per entendre’s amb l’entrevistador de torn. Hi havia una desconnexió entre Alí i el món del treball.           

Seguint el consell d’un educador social, va contactar amb Incorpora Tarragona on va aprendre a fer servir els canals adequats per buscar feina i a preparar correctament una entrevista de treball. “Però el més important que em van ensenyar va ser a tenir confiança en mi mateix, saber enfrontar-me als problemes i convèncer-me que lluitant puc assolir els meus objectius”.

 

Ilustración hombre sube escalera con flor roja

 

Per der aquest gir a la seva vida, Alí ha pogut comptar amb l’assistència dels tècnics d’Incorpora amb què va fer innumerables simulacions d’entrevista on van anar polint cada detall fins que aquest jove de Reus se sentís capaç d’afrontar les tan temudes entrevistes de treball amb aplom: “Abans no només no sabia què respondre, pels nervis, sinó que no sabia quin llenguatge havia de fer servir”. 

Aquest canvi d’actitud ha estat fonamental per trencar el cercle viciós en què cauen molts joves sense feina: el fracàs provoca un desànim que els fa caure en una actitud negativa i així és difícil transmetre confiança durant l’entrevista de treball. “Abans pensava que tornava a passar el de sempre tan bon punt apareixien els primers problemes, i ara ho veig tot de manera més positiva”.

Aquest canvi no se cenyeix exclusivament a l’àmbit laboral, sinó que Alí assegura haver descobert el seu costat positiu i això li permet gaudir més de la vida diària i de l’entorn més immediat: “La meva família està molt contenta amb el meu canvi, la comunicació amb els pares ha millorat molt i ara comparteixo més coses amb ells i amb es meus germans”.              

I així, Alí va trobar feina. Va aconseguir un lloc com a mosso de magatzem a l’empresa de transport Kuehne + Nagel, al qual es va adaptar ràpidament, malgrat no haver treballat mai abans en temes de logística. “Havia de preparar les comandes segons les rutes o carregar camions de palets. Vaig aprendre moltes coses en poc temps i l’empresa ha quedat molt satisfeta amb mi”.      

No obstant això, la companyia s’ha vist afectada per les circumstàncies excepcionals de la COVID-19 i no ha pogut allargar el contracte del jove, després d’estar treballant un any en aquesta empresa. “Abans m’hauria enfonsat, però ara no”, assegura un sempre somrient Alí que encara el futur amb optimisme: “Entre la meva tenacitat i l’ajuda d’Incorpora, no crec que em quedi gaire temps a l’atur”. I és que tot és qüestió d’actitud.

 

Il·lustració: MAGOZ