El centre de dia de l’Associació Entre Amigos de Sevilla és un refugi, un búnquer de normalitat a la zona zero de Las Tres Mil Viviendas. En aquest barri castigat per l’exclusió social, aquest col·lectiu treballa des de fa més de 30 anys per la dignificació de les condicions de vida dels veïns en general, i dels nens i nenes en particular. Per intervenir en la regularització familiar des de l’origen, des de fa vuit anys hi ha un taller maternoinfantil, en el marc delprograma de lluita contra la pobresa infantil de l’Obra Social ”la Caixa”, en el qual dones embarassades —la majoria de les quals molt joves— i mares amb fills de 0 a 3 anys reben cobertura social i educativa que garanteix la criança correcta dels més petits.

En diuen espais de trobada normalitzats i, efectivament, són un oasi on qualsevol pot romandre aliè a l’hostilitat de l’exterior: carrers arrasats per la brutícia, edificis mig derruïts i una descurança generalitzada que l’Associació Entre Amigos de Sevilla combat amb una triple aliança: cobertura social, educativa i formal. Fins a aquest punt de trobada —olor de net, educadores amabilíssimes, ordre i confort— acudeixen cada dilluns i dimarts vuit noies amb una vida que les ha obligat a convertir-se en dones més de pressa que la majoria de les noies de la seva edat. Totes comparteixen una mateixa condició: són mares recents d’un primer fill o estan a punt de ser-ho.

 

 

Amb poc més de 20 anys i sense formació acadèmica la majoria d’elles, l’Associació Entre Amigos, a través del programa CaixaProinfancia, els ofereix suport en tallers maternoinfantils. “Donar suport a les dones embarassades o a les famílies amb fills d’entre 0 i 3 anys donant-los cobertura social, educativa i formalcontinua sent vital per assegurar el bon tracte, la salut i el benestar dels fills i filles”, explica Melania Pérez, membre de l’equip de psicòlegs i educadors que treballa en aquest programa.

Com que són noies molt joves, sense experiència en assumptes maternals, aquest taller “se centra especialment en la salut, per això tractem temes com les vacunes, la planificació familiar, la prevenció d’accidents domèstics, els signes d’alarma, l’alimentació infantil, la reanimació cardiopulmonar o els massatges terapèutics”, sempre dirigits per personal del programa Educació per a la Salut dels dos centres de salut de Polígono Sur. “Tenim el suport dels recursos externs del barri”, explica la Melania, de manera que, juntament amb els centres de salut, es fa “un treball coordinat” amb les tres guarderies de la zona i la Unitat de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Sevilla.

“On més hem d’insistir és en el tema de les vacunes, en el fet que han de seguir les instruccions dels pediatres i també a desmuntar molts mites i falses creences que han après a casa”, insisteix l’educadora, que treballa amb Sofía Martínez i Lola Carrera. “Per a elles és dur, ningú no els ensenya a ser mares, i ens expliquen les pors que tenen, creem un vincle molt maco”, afegeix la Sofía.

Aquest dimarts han acudit al taller l’Encarni, l’Ángela, la Nieves, la Yessenia, la Saray i la Maricarmen. Totes ja són mares i els nadons acaben donant a aquest espai de normalització una atmosfera de benestar i salut que dignifica, sens dubte, la vida del barri i la seva gent. Toca taller de bany, però aprofiten per parlar de moltes altres qüestions i explicar-se les seves experiències. “A mi m’agrada saber si l’estic alimentant bé i després a casa faig tot el que aprenc aquí”, explica l’Encarni, que és mare d’una nena de vuit mesos.

Tanmateix, la tasca de l’Associació Entre Amigos en aquests tallers “és transversal, i hi ha noies a les quals es fa un seguiment laboral i formatiu. Els hem d’inculcar que han de treballar o estudiar, que se’n sortiran amb els fills, que els han d’alimentar bé i saber cuidar-los a casa”, prossegueix la Melania. En aquest sentit, de les vuit beneficiàries del programa de l’any passat, sis van acabar matriculades en l’Educació Secundària per a Adults (ESA). “En vuit anys han evolucionat molt les coses i es van veient canvis. Les noies abans eren mares gairebé adolescents, i ara ha augmentat una mica la mitjana d’edat. Ara volen estudiar i l’absentisme escolar ha disminuït”, expliquen orgulloses.

 

Text: Amalia Bulnes
Fotografia: Miguel Morenatti