Podem caminar pel mateix lloc de sempre o bé podem continuar el nostre propi camí. Luis Ernesto Núñez va emprendre el seu als 60 anys, amb l’ajuda del programa d’autoocupació Incorpora de ”la Caixa”, quan semblava que el temps ja havia passat per a ell i estava sense feina. Ara té la seva pròpia sabateria, després de crear un pla de negoci, trobar el finançament i fer tots els tràmits que necessitava per aconseguir-ho.

Aquesta història neix de la col·laboració entre la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica d’Astúries (COCEMFE Astúries) i Incorpora, el programa de l’Obra Social ”la Caixa” que impulsa la integració sociolaboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat, ajudant-los a fer realitat el seu projecte emprenedor. El cas és que, al llarg dels anys, aquesta col·laboració ha demostrat a centenars de persones que, tot i que el pas del temps i les butxaques mig buides els diguessin el contrari, elles també poden viure els seus somnis.

 

 

Quan el Luis Ernesto va obrir el seu negoci l’estiu del 2017, la vida li va fer un gir. “L’autoocupació ha suposat per a mi un canvi radical en la manera de pensar i en les actituds. És bo veure com se’m van complint les expectatives que tenia al cap i també que la gent està contenta amb la meva feina”. Però per arribar a aquest punt, per acabar lliscant per l’onada més alta i bonica de la seva vida laboral, abans va haver de passar per un camí ple de dificultats.

Al seu país natal, aquest equatorià es guanyava la vida fent de carter i, alhora, de sabater. Aquesta segona feina era realment la seva vocació, per la qual cosa quan va arribar a Espanya va tenir molt clar que no volia viure ni un dia sense que la reparació o la confecció d’una sabata el retessin. Tanmateix, no tot va sortir com s’esperava. Com que cap taller no el contractava, va acabar en una empresa de línies d’alta tensió fins que, als 57 anys, es va quedar sense feina.

El més curiós és que, justament quan no tenia res per agafar-se, va conèixer el programa d’autoocupació Incorpora a Astúries, que ofereix assessorament personalitzat gratuït, acompanyament durant tot el procés fins a l’obertura i la consolidació del negoci, i també ajuda per buscar finançament a través de MicroBank (el banc social de CaixaBank). “Autoocupar-me sempre va ser la primera opció. Oi que tenia una habilitat amb les mans?”, diu, i tot seguit afegeix que el programa li va donar tot el que necessitava per obrir, finalment, el seu anhelat taller a Oviedo. “Era l’oportunitat de la meva vida, i em vaig dir: ‘Ara això és meu. No em defraudaré’. Hi havia coses que em pensava que no les sabria fer, però ara les estic fent. I això fa que me’n senti orgullós, sincerament”, explica mentre recorda els primers pensaments que li van passar pel cap quan va trepitjar el seu taller, Zapatos Rotos.

El nom el va agafar d’una cançó homònima de la banda argentina Los Náufragos que, en certa manera, parla d’una història de coratge i superació. A ritme de trompeta, la lletra explica l’experiència d’un home que deixa el poble natal per buscar-se la vida a la ciutat. Un home que camina un llarg trajecte amb les sabates fetes malbé, però que no té cap dubte que és a un pas de començar una nova vida que l’està esperant per triomfar. El Luis Ernesto trasllada aquesta història a la vida real i, al mateix temps, demostra que no hi ha una edat límit per perseguir els nostres somnis, que sempre som a temps d’escriure el nostre propi camí.

 

Text: Alba Losada
Fotografia: Laia Sabaté