El 21 de març de 2006, Jack Dorsey (@jack) va escriure “Just setting up my twttr” (“Configurant el meu twttr”) en el que avui coneixem com Twitter. Gairebé 12 anys després, milions de persones fan servir Twitter diàriament per veure el que està passant al món, alçar la veu i connectar amb tot allò que els interessa. Aprofitant tot aquest potencial, l’Obra Social ”la Caixa” juntament amb Twitter Espanya i l’entitat I love helping impulsen #PoweredByTweets: un concurs per proposar solucions creatives a problemes socials utilitzant Twitter com a plataforma.

“Què està passant?” és la pregunta que et planteja Twitter abans que hi escriguis alguna cosa. I, és clar, de coses en poden passar moltes. Si no, que li ho preguntin a Ellen DeGeneres (@TheEllenShow), a qui se li va ocórrer fer un selfie als Oscars que va acabar fent la volta al món. O a Obama (@BarackObama), el missatge del qual en contra de l’odi racial ha estat el que més “m’agrada” ha rebut de la història. O, fins i tot, a El Rubius (@Rubiu5), que va escriure un tuit amb una sola paraula, “LLIMONADA”, i va fer bullir internet arribant a milions de persones.

 

 

Twitter és així. Tant pot servir per comentar l’últim programa de Masterchef Celebrity com perquè la sonda Phoenix Mars Lander (@MarsPhoenix) ens informi de noves troballes a Mart. Cadascú en fa l’ús que vol. Per a les persones creatives, a més, pot ser una oportunitat per desenvolupar el seu talent a través de tuits enginyosos, microrelats o fils narratius com el de @ManuelBartual i les vacances que va fer aquest estiu.

Talent creatiu és precisament el que Twitter i l’Obra Social ”la Caixa” busquen amb el concurs #PoweredbyTweets. Talent per resoldre diferents problemes socials d’una manera innovadora, utilitzant els tuits com a mitjà. Un dels finalistes de l’any passat, a fi d’evitar l’ús del mòbil al volant, va presentar una app anomenada TweetFM que llegia el timeline de Twitter a través de la ràdio del cotxe. Una altra de les idees finalistes va ser #NoTreesNoBirds, una acció que va fer desaparèixer el famós ocell blau de Twitter per conscienciar sobre la desforestació i guanyar visibilitat per a aquesta causa. O la iniciativa #Capaces que, per demostrar que les persones amb discapacitat poden treballar com tothom, proposava cedir durant un dia la gestió de les xarxes socials de les grans marques a persones discapacitades.

Enguany hi ha cinc categories noves: internet segur i educació digital, interculturalitat, pobresa infantil, envelliment i internet com a eina d’accés laboral per a minories i dones. Tens temps fins al 17 de desembre per presentar idees en 280 caràcters a través de la pàgina web de Powered By Tweets. Una oportunitat per fixar-te en el que està passant a la nostra societat i buscar una manera, per més petita que sigui, de millorar-la. Com diu el fundador i CEO de Twitter, Jack Dorsey: “El món es pot canviar en 140 caràcters”. I ara, amb 280, encara més.

 

Il·lustracions: Alejandra Velasco i Maria Cerdan