Si, com deia l’escriptor Isaac Asimov, “la ciència és una sola llum i il·luminar-hi qualsevol lloc és il·luminar el món sencer”, les vies d’investigació en matèria de salut d’avui són el far que ens pot guiar millor fins a aquest món que somiem.

I al nostre món, el més essencial, l’imprescindible, són totes les persones i les entitats que, dia a dia, porten a terme projectes per construir una societat millor i més justa per a tothom. Una feina contínua a la qual l’Obra Social ”la Caixa” ha volgut retre homenatge en la seva campanya #AmbElsImprescindibles. Entre ells, per descomptat, hi ha els professionals de la recerca científica, actualment una de les vies més prometedores per aconseguir aquest futur optimista imaginat. I és que la producció de coneixement científic es multiplica per dos cada nou anys i, gràcies al big data, s’obre per a la ciència un futur encara més esperançador. “El volum de dades generades per la recerca genètica ja és equiparable al que genera l’astronòmica”, assenyala Jaume Giró, director general de la fundació.

 

 

Avancem a una velocitat imparable i ens acostem a possibilitats que haurien deixat els nostres pares de pedra. Informàtics, biòlegs, enginyers i metges treballen plegats més que mai i, com a ciutadans, podem veure com aquesta velocitat de la ciència i el coneixement es trasllada a la nostra vida.

L’horitzó que s’obre amb aquesta suma d’esforços és tan prometedor que inversors, empresaris i centres de recerca de tot el món estan posant diners en projectes tan agosarats com ambiciosos. Giró explica: “La Fundació Bill i Melinda Gates lluita contra la malària per mitjà de l’enginyeria genètica. Mark Zuckerberg i la seva dona, Priscilla Chan, han posat en marxa una iniciativa perquè d’aquí a finals de segle totes les malalties es pugin curar o es converteixin en cròniques. A la Xina, s’ha fundat una empresa per crear un sistema de vigilància de la salut basat en intel·ligència artificial. Novartis i IBM han signat un acord per accelerar el descobriment de nous fàrmacs per tractar el càncer. I el 2016 la nostra fundació va invertir 30 milions d’euros en recerca, amb previsió de triplicar-ne la quantitat el 2019.”

La tasca de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron, la de la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica i el CNIC per les malalties cardiovasculars, les investigacions de la doctora Mara Dierssen sobre la síndrome de Down i, en definitiva, els resultats de tots i cadascun dels 70 instituts i centres que tenen el suport de l’Obra Social ”la Caixa”, tots constitueixen una base científica per a un optimisme inspirador capaç de convèncer fins i tot els més escèptics que la recerca i el progrés científics, avui, estan més vius i són més necessaris que mai. Tots els indicadors (esperança de vida, mortalitat infantil, índexs d’escolarització i pobresa) mostren els millors nivells de la història. I si fem cas a Barack Obama: “Considerant tota la història de la humanitat, el temps actual és el millor per viure”.