Ja ho va dir Willian Shakespeare: “Si l’home fos constant, seria perfecte”. Potser en aquesta era de la immediatesa cultivar la perseverança és més difícil, però això és precisament el que persegueix la incubadora Repte Emprèn d’EduCaixa: acompanyar i capacitar els estudiants per ajudar-los a aprendre dels errors, a fer que els seus projectes evolucionin i així, un dia, es puguin convertir en una realitat. D’aquest laboratori d’idees genials van sortir vuit equips i després de sis mesos de preparació han presentat els seus projectes a la jornada Impact Day (que enguany s’ha celebrat on-line). D’aquests, només dos han estat seleccionats: EntrEdades i Plasvisor. Els vols conèixer millor? Segueix llegint.

A través de la pantalla. Així s’expliquen i així van quedar seleccionats al repte Impact Day 2020, encara que la seva bona autoestima, entusiasme i felicitat traspassen la virtualitat, ja que sembla com si el Nacho, l’Aurora, la Paula, l’Andrés, la Cristina, en Luis, l’Enrique, la Lucía i les seves dues professores,  la María i la Rocío, fossin presents a la mateixa sala.

“L’objectiu principal és que l’aplicació funcioni. Que no sigui només una idea. Necessitem recaptar diners per poder desenvolupar-la”, comenta l’Aurora, de 17 anys, una de les integrants de el grup que ha ideat el projecte EntrEdades. L’objectiu és compartit amb els fundadors de Plasvisor ja que, de moment, tots dos són prototips.

 

Hombrecillos subiendo una botella de agua gigante y personas contruyendo relaciones

 

Els integrants de cada grup han estat millorant les seves idees socials durant dos anys gràcies als recursos facilitats pel programa Joves Emprenedors d’EduCaixa. Primer van participar al Campus Repte Emprèn 2019, juntament amb 33 equips més. Se n’hi havien presentat més de 1.200. D’aquests se’n van seleccionar vuit i es van inscriure a la incubadora, que ha consistit en sis intensos mesos de capacitació i acompanyament on-line per millorar els seus projectes de negoci. La culminació va ser l’Impact Day, en el qual els vuit grups van tenir sis minuts per presentar els prototips i respondre les preguntes d’un jurat. Plasvisor, del col·legi Nuestra Señora de las Mercedes de Granada, i EntrEdades, del col·legi Jesús Nazareno de Còrdova, han estat els vencedors per la seva originalitat i sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.

Què és aquest petit triangle amb un número que apareix als envasos de plàstic? Aquesta pregunta i la quantitat de plàstics que rebutgem diàriament atemptant contra el medi ambient i la nostra salut els van inspirar a investigar més i trobar una aplicació que ens eduqui i ens ajudi a triar envasos més sostenibles.

La Lucía ho té clar: hi ha una gran manca d’informació pel que fa als components dels envasos plàstics i, amb Plasvisor, volen trobar la solució o oferir codis més fàcils perquè tothom els entengui. A la seva aplicació també hi ha la possibilitat de fer fotos als envasos i rebre informació, semblant a l’escaneig de la popular aplicació francesa Yuka.

“Hem après un munt de conceptes d’emprenedoria com el producte mínim viable o el Business Model Canvas, formes de definir cada part del projecte i, per descomptat, a treballar en equip”, diu l’Enrique, l’especialista en Relacions Públiques del grup Plasvisor. La Lucía, una de les seves companyes, afegeix un altre concepte après, la proposta de valor, i assegura que ha adquirit molta desimboltura a l’hora de parlar en públic, una cosa que li costava molt. “En el camí hi haurà molts alts i baixos que haurem de superar”, assegura la seva companya Cristina.

En el cas d’EntrEdades, la idea és millorar les relacions intergeneracionals i eliminar l’edatisme (la discriminació per edat). La Paula ens explica que, tot i que la intenció d’ajudar-se entre grans i joves pugui existir, no es produeix perquè els dos col·lectius no comparteixen espais i horaris. “EntrEdades serveix d’intermediari entre els joves i la gent gran perquè les dues parts es puguin conèixer i trobar algú que ofereixi o requereixi el mateix servei que tu estàs buscant”, conclou.

Per exemple, hi pot haver un senyor que necessiti que l’acompanyin al centre de dia i, a canvi, ell pot ensenyar a cuinar unes croquetes boníssimes. La idea és fomentar una vellesa activa i productiva i activar el voluntariat a qualsevol edat. Amb un 19 % de la població espanyola major de 65 anys i una esperança de vida entre els 80 i els 85 anys, aquesta aplicació és de gran actualitat.

El proper capítol de l’aventura emprenedora d’aquests andalusos serà a Viena. A part de visitar el Museu de l’emperadriu Sissí, el monument de Mozart o berenar al cafè Schwarzenberg, els grups presentaran les seves propostes al premi a l’emprenedoria de Youth Start, que se celebrarà a l’abril del 2021. Els dos equips intentaran donar el millor de si, aprendre d’altres joves i, així, tenir més possibilitats que un inversor es fixi en el seu projecte i faci realitat les seves aplicacions mòbils, per portar-les al mercat real. “Cada oportunitat t’ensenya alguna cosa i aquesta d’anar a Viena és un orgull, per donar-nos a conèixer i per seguir aprenent”, diu l’Andrés.

Ho hem viscut tots a la nostra pell: l’èxit no s’espera, s’aconsegueix amb treball, esforç i perseverança”, assegura en Luis, a qui li encantaria dedicar-se a l’enginyeria informàtica.

A la Paula, el Nacho i l’Aurora, l’oportunitat de crear EntrEdades els ha permès construir llaços amb persones amb qui no ho haguessin fet en altres circumstàncies, i la Paula assegura que “això és una cosa que sempre portaré amb mi, independentment de tots els premis i reconeixements que obtinguem”.

Periodisme, psicologia, arquitectura o medicina són algunes de les carreres que aquests vuit joves van esmentar quan se’ls va preguntar per un hipotètic futur. Acabin obrint aquestes portes o unes altres, les claus del talent i de l’èxit ja les tenen assegurades.

 

Text: Laura Calçada
Fotografia: Clara de Ramon