La paraula salut, per a un infant molt petit, és abstracta. Ell sap cuidar el seu gos o el seu ocell, però no la seva salut. Per això necessita estratègies i jocs que facin que aquest concepte per a adults esdevingui tangible i, per què no, divertit. Això fan cada dia a l’Escola Santa María del Camino de Madrid a través del Programa SÍ! de la Fundació SHE, un projecte d’intervenció escolar creat pel Dr. Valentín Fuster i amb el suport de l’Obra Social ”la Caixa”, que busca educar els nens en hàbits saludables, de manera que redueixin el risc de malaltia cardiovascular i en millorin la qualitat de vida en l’edat adulta.

Caminar per les instal·lacions d’aquesta escola madrilenya suposa tota una lliçó de salut, valors i bons hàbits. De les parets de les aules i passadissos en pengen cartells, fets per alumnes del centre de totes les edats, en què podem aprendre quines menes de menjar fan posar content el nostre cor i quins tipus li són una bomba, com funcionen el sistema cardiovascular o el digestiu, i també per què és important l’exercici físic, entendre el nostre cos o comprendre les emocions que tenim, a fi d’aprendre a gestionar-les.

A més, el jardí del centre és ple d’arbres fruiters i també tenen fins i tot un hort, que els nens mateixos treballen. Com a part del programa, també aprenen receptes, entenen la importància del descans, de la higiene per prevenir malalties, de limitar les hores davant de la pantalla o de l’equilibri emocional.

 

 

 

 

Aquesta escola va ser la primera en què es va implantar el Programa SÍ! fa 10 anys i, actualment, gairebé 300 escoles espanyoles hi participen, com també escoles de Colòmbia, Mèxic i el Perú. “Comencem a treballar des dels tres anys per donar-los eines, valors i habilitats, perquè després siguin proactius pel que fa la salut. Com més aviat comencem a crear hàbits, més duradors seran per a la vida”, explica la Isabel Carvajal, directora de l’escola i també directora pedagògica de la Fundació SHE (Foundation for Science, Health and Education).

Per als infants de 3 a 6 anys el programa consisteix en una formació de 70 hores lectives repartides al llarg del curs o trimestre, i treballa en quatre estrats diferents: l’aula, els mestres, l’ambient escolar i les famílies. Fins i tot els posen “deures” per als caps de setmana: des de fer una excursió pel camp fins a cuinar en família o que els expliquin un conte abans d’anar a dormir. Com més petits són els nens, més necessari es fa que s’hi involucrin els pares i els professors, que són models per a ells, i el programa va creixent en continguts i en complexitat a mesura que també creixen els alumnes.

Aquest dissabte, 14 d’abril, la Fundació SHE juntament amb l’associació de nens i joves amb problemes de cor AACIC CorAvant i PortAventura celebren la Festa del Cor. Aquell dia, les entrades del parc costaran 22 €, i una part dels beneficis que es recaptin es destinaran al Programa SÍ! Un dia complet en què solidaritat i diversió uneixen forces per aconseguir cors sans i nens contents. La Isabel ho té clar: “La prevenció de malalties cardiovasculars és part de la felicitat del futur”.

 

Text: María Arranz

Fotografia: Silvia Varela