Són un grup de nens i nenes valencians que llegeixen llibres i en fan ressenyes al diari i a la ràdio. Uns altres són joves de centres educatius d’arreu d’Espanya que estan units per l’activitat física i els reptes en família a favor del medi ambient. I després hi ha els que canten en un cor amb més de 700 veus… Tots ells comparteixen reconeixement en la setena edició dels premis Grans Iniciatives, impulsats per la Fundació Atresmedia i la Fundació ”la Caixa”. El lliurament de premis es va dur a terme de forma virtual el passat 4 de novembre. Coneix les bases legals de l’octava edició dels premis fent clic aquí

“A finals de juliol, quan vaig rebre la trucada, em vaig quedar sense paraules. Va ser una descàrrega d’energia molt gran. És un reconeixement a la gran tasca que estan fent tots els docents, els nois i noies i les famílies”, diu Carlos Chamorro, coordinador del projecte El Camino de PiEFcitos: units per una Educació Física saludable i sostenible, un dels seleccionats en el Premi Grans Iniciatives en valors. Li va passar el mateix a Francesc Nogales de Ressenya la teva lectura, guanyador en la categoria de motivació i èxit. “Ha estat una injecció de moral molt forta i per als nanos ha suposat entendre que llegir val la pena. Va ser bonic que es poguessin veure a la tele explicant l’activitat i les seves vivències”.

El Camino de PiEFcitos neix per generar un canvi i potenciar hàbits de vida saludables. 35.640 famílies de tot Espanya ja han participat en el projecte, coordinat per més de 200 docents en 198 centres escolars. Es divideix en dues menes d’activitats, la primera té quatre eixos: alimentació saludable, foment de la lectura, reciclatge i activitats físiques, que són comuns a tots els centres; i després hi ha les activitats pròpies de cada escola. Per cada repte complert els infants aconsegueixen quilòmetres que van sumant fins als 12.000 que han d’aconseguir per recórrer imaginàriament tot el camí —de Pontevedra fins a l’illa d’El Hierro— durant el curs escolar.

 

Niño saliendo de un libro

 

Amb El Camino de PiEFcitos els estudiants coneixen la geografia espanyola i companys d’altres comunitats autònomes, amb qui es cartegen mentre aprenen hàbits de vida saludables i sostenibles tot jugant. “Els esmorzars han canviat, els residus s’han reduït, hi ha hagut un augment en el préstec de llibres i l’entrepà de bacó amb formatge de moltes cantines dels instituts s’ha substituït per hummus amb pebrot”, explica entusiasmat Carlos Chamorro, que assegura que les famílies també li diuen que alguns nens estan molt atents a la compra setmanal per veure si és saludable o no.

Els estudiants de Primària i ESO de l’escola San Enrique de Quart de Poblet (València) també estan d’enhorabona. El seu projecte va començar amb la pregunta: “Com podem fer que llegir moli?”. El professor Francesc Nogales tenia clar que el primer pas per incrementar la cultura literària dels infants és que llegeixen el que els vingui de gust.

Amb aquesta premissa va contactar amb diaris locals per publicar les ressenyes de llibres que els alumnes escrivissin. Valencia Noticias li va contestar que sí i poc després s’hi va unir Ràdio Manises. Així, treballen la competència lectora, l’escrita i l’oral i aprenen què és un fil argumental o les diferències entre personatges principals i secundaris, a més de guanyar esperit crític. “L’altre dia un alumne em va dir que va trobar un llibre a les golfes del xalet que era de la mare quan era menuda. El va llegir i li va agradar molt. Que un nen t’expliqui per què li encanta un llibre és meravellós”. Actualment, el Francesc arriba a rebre fins a 30 ressenyes setmanals i els llibres van des dels clàssics com la col·lecció “Els Cinc” o Fray Perico y su borrico fins a èxits actuals com “Els Futbolíssims”.

Una altra categoria dels premis Grans Iniciatives és la d’inclusió educativa, que enguany ha estat per a UBUNTU, todos somos uno. Es tracta d’un projecte de música comunitària que forma grans cors amb centenars de joves i l’Orquestra Carlos III. Dirigit per Juan Manuel Alonso, uneix i anima estudiants amb risc d’exclusió de 65 centres de Castella-la Manxa i Madrid i l’Orquestra Carlos III. En l’edició del 2021, hi participaran més de 3.000 nens i nenes. Coneix més coses sobre aquest projecte en aquesta notícia que hi vam dedicar a ALMA.

La innovació educativa és una feina que progressa curs rere curs. Un esforç d’assaig i error en què estudiants, docents, personal i famílies són els protagonistes. Un equip que, en paraules de Walter Gropius, fundador de la Bauhaus, crea “aquella atmosfera intensa, el més valuós que pot rebre un estudiant, fluidum que només pot florir quan un nombre de personalitats treballen juntes per a una finalitat comuna”: conèixer, valorar i posar en pràctica els talents del conjunt.

 

Text: Laura Calçada