Un noi de 21 anys ha ideat un sistema flotant que aprofita els corrents marins per eliminar el plàstic dels oceans. Arquitectes dissenyen cases per a països en vies de desenvolupament que es poden imprimir en 3D per un preu mòdic. El món és ple de bones notícies i de persones amb grans intencions: no cal ser metge o educador social per aportar el teu granet de sorra a la societat. I el projecte Reciclar per canviar vides de l’organització mediambiental Ecoembes ho fa per partida doble. Millora la vida de persones que estan en una situació vulnerable facilitant-los la inserció laboral en el sector del reciclatge, i els beneficiaris, al seu torn, contribueixen al benestar del planeta amb la seva feina, convertir residus en recursos. Com dirien els americans, és un guanyar-guanyar.

 Com explica l’especialista en responsabilitat social corporativa d’Ecoembes, Beatriz Aylagas, el projecte Reciclar per canviar vides consisteix a oferir a aturats de llarga durada, víctimes de la violència de gènere i joves que es beneficien del Sistema de Garantia Juvenil, entre altres col·lectius vulnerables, formació en gestió i tractament de residus i la possibilitat d’acabar treballant com a operaris de reciclatge en empreses del sector. Una contractació que és possible gràcies a Incorpora, el programa de l’Obra Social ”la Caixa” que connecta els que més ho necessiten amb les ofertes de feina disponibles. I les dades parlen per si soles: el 75 % de les persones que passen pels seus programes de formació aconsegueixen una feina.

 

 

“La feina dignifica i ens dona estabilitat”, assenyala la Beatriz, i afegeix que l’objectiu de la majoria de beneficiaris és “tenir una vida normal i viure tranquils, res més”. Per molts, el fet d’aconseguir una feina és sinònim d’estabilitat, i aquesta estabilitat, al seu torn, fa que tots ells vegin el món des d’un prisma molt més positiu.

La Beatriz ens explica el cas d’en Francisco Aguilera, que quan tot just acabava d’aconseguir una feina, els va comentar que, per fi, tenia “visió de futur”. La Beatriz també ens parla de l’Ana Planes. L’Ana no tenia estudis, la seva situació familiar era complicada i no se sentia amb forces per lluitar. Tot va canviar quan durant la formació va entendre que encara li quedaven molts motius per tirar endavant. “Un dia va anar a parlar amb el superior de l’empresa on feia pràctiques i li va preguntar: ‘Què he de fer per aconseguir una feina aquí? Digueu-me com puc demostrar que valc’. Al cap de poc temps la van contractar”, recorda la Beatriz.

Tots ells han après, a més, una lliçó capaç de fer del món un lloc millor. “Els ha fet adquirir una sensibilitat envers el medi ambient que abans potser no tenien, són més conscients de les muntanyes de residus que generem diàriament i, per tant, com n’és, d’important, reciclar i consumir de manera més responsable. I n’hi ha que, com en Justo Moreno, fins i tot s’han convertit en autèntics ambaixadors del reciclatge”, explica la Beatriz.

Aquesta consciència ecològica és precisament el que va moure el responsable de fàbrica de Condaplast, Francisco Javier García-Tristán, a començar a col·laborar amb Ecoembes el 2014. “Tots els treballadors estan molt compromesos i agraïts per aquesta oportunitat. M’han ensenyat que hi ha gent amb problemes molt greus que, tot i això, tiren endavant. Són tot un exemple de superació”. Francisco Javier se sent orgullós de formar part de dues causes tan imprescindibles de la nostra societat: cuidar el planeta i ajudar els qui la sort no sempre ha acompanyat. “En aquest món no hem vingut només a viure-hi, sinó que també hem vingut a fer-ne un lloc millor per a tothom, i m’agrada saber que hi estic aportant el meu granet de sorra”.

 

Text: Alba Losada