El coronavirus ha estat com un tsunami que ha alterat el dia a dia de la nostra societat. Afortunadament, moltes empreses han aconseguit adaptar-se tot i les dificultats. De fet, el programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” continua desenvolupant la seva tasca, facilitant la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat en sectors essencials que no han aturat l’activitat. I, a més, ha llançat la iniciativa digital Diàlegs Empresarials Incorpora, on representants d’empreses i tècnics del programa debaten els seus reptes i les seves oportunitats. Els pots seguir en directe al Facebook de la fundació i al seu canal de YouTube, i trobar aquí un resum interessant. A la primera sessió*, Beatriz Torres, gestora de l’oficina d’empreses d’Incorpora a Madrid, parla amb Luis Suárez, director de RH de FCC – Medio Ambiente, de com els ha afectat aquesta crisi o dels perfils més sol·licitats en la situació actual, entre d’altres temes.

La relació de FCC amb Incorpora no és cosa de fa dos dies. Aquesta organització –present a 13 països i que dona feina a més de 32.000 persones només a Espanya oferint serveis i infraestructures per a la ciutadania– col·labora des de fa 15 anys amb diverses entitats que treballen per facilitar la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. “Un dia vaig descobrir Incorpora i vaig contactar amb ells. Va anar tot molt rodat i va ser molt fàcil”, diu en Luis, director de Recursos Humans de FCC – Medi Ambient.

 

Ilustración trabajadores esenciales coronavirus

 

De fet, fruit d’aquest acord, l’any passat FCC va contractar 381 persones en situació de vulnerabilitat. “Els vam trobar a través d’Incorpora i les entitats que col·laboren amb aquest programa, que són les que desenvolupen aquesta tasca prèvia i importantíssima de preparació del candidat: l’ajuden a recuperar l’autoestima, a reconstruir-se, a respectar-se a si mateix i a formar-se per aconseguir un lloc de treball i donar el millor. Penso que se’ls ha de respectar. Les empreses no som més que l’última baula perquè s’integrin en el món laboral amb les mateixes condicions que la resta”.

No obstant això, el 2019 encara gaudíem d’aquesta enyorada “normalitat”, aliens al que havia de venir. La situació actual ha portat canvis profunds a les organitzacions, que s’han hagut d’adaptar a un context de pandèmia i confinament. I això ha obligat Incorpora a fer servir la creativitat per reinventar-se i continuar facilitant la inserció laboral dels que més ho necessiten. “Els perfils han canviat”, explica la Beatriz, gestora de l’oficina d’empreses d’Incorpora a Madrid. “Abans gestionàvem moltes ofertes del sector de l’hostaleria. Ara tenim, sobretot, propostes per a serveis auxiliars a hospitals, centres sociosanitaris, de cura de persones o de repartiment. I els resultats han estat positius: aquestes setmanes més de 1.600 persones han aconseguit feina en gairebé un miler d’empreses col·laboradores”.

FCC n’és una. Necessiten treballadors per tirar endavant un servei essencial: la neteja dels carrers, els nostres espais comuns. I adaptar-se a la realitat actual no ha estat fàcil. Expliquen que el seu dia a dia ha canviat radicalment en tres àmbits fonamentals: la protecció del personal per prevenir el contagi, la substitució dels que s’han de posar en quarantena i la gestió de la por dels empleats a infectar-se. “Apliquem totes les mesures legals de prevenció –i fins i tot més– per protegir-los. I els dotem dels mitjans oportuns: mascaretes, termòmetres, etc. Imagina’t: prenem la temperatura a tothom en centres on treballen 1.500 persones. Afortunadament, la nostra taxa d’incidència està per sota de les ràtios de la població general”, afirma en Luis.

De la seva banda, la Beatriz destaca l’actitud positiva dels candidats i les candidates. “Rebem comentaris de treballadors d’IFEMA o de l’Hospital d’Igualada que ens diuen que volen seguir ajudant i donant suport a la societat quan més ho necessita tot i el perill que suposa per a ells. Ens estan donant una lliçó”, explica orgullosa. I en Luis ho constata: “La resiliència, la capacitat d’adaptació i d’identificació amb l’empresa d’aquestes persones és extraordinària. I veure que, per exemple, a Espanya, els nostres operaris estan rebent aplaudiments del veïnat… és emocionant”.

La Beatriz recorda, no obstant això, que Incorpora no només col·labora amb empreses grans, com FCC, sinó que, sobretot, pot ajudar les pimes a trobar el candidat ideal. “Sempre els dic el mateix: que ho provin. És un servei senzill, accessible i local, amb 20 grups a tot Espanya. A més, acompanyem les empreses per explicar-los tots els beneficis. Els ho posem amb safata”.

A en Luis, per la seva banda, li sembla importantíssim poder organitzar-se en petits grups connectats entre si, com si fossin “un banc de peixos” de totes les mides, gràcies a una “gran xarxa” com la d’Incorpora. I acaba amb una reflexió: “Vull destacar que millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de vulnerabilitat és cosa de tots. Vivim en societat. I millorar la vida dels nostres veïns, en realitat, ens beneficia a tots”. 

 

*Escolta la xerrada completa, moderada pel cap d’Economia d’El Periódico de Catalunya, Agustí Sala, al canal de YouTube de la Fundació ”la Caixa”.

 

Text: Bárbara Fernández