Va ser el 2012 quan va sorgir a Nova York la idea del Giving Tuesday. “Un dimarts per donar” que servís de contrapès a eslògans com els Black Friday o els Cyber ​​Monday, convertits en màxims exponents del consumisme. Però la vocació del Giving Tuesday és una altra: promoure la participació d’empreses i particulars en accions altruistes amb els seus semblants més vulnerables i necessitats. Una iniciativa a la qual, un any més, s’ha afegit la Fundació ”la Caixa”, amb l’objectiu d’impulsar projectes per a la vacunació infantil contra la pneumònia, principal causa de mortalitat infantil en menors de cinc anys. Perquè en aquesta crisi sanitària és més necessari que mai seguir impulsant els programes d’immunització per evitar sumar a la COVID-19 altres pandèmies que sí podem prevenir. 

La Fundació ”la Caixa” fa deu anys que col·labora amb GAVI The Vaccine Alliance després d’aquest propòsit humanitari. Una dècada col·laborant i lluitant per fer arribar a tots els infants una vacuna ja existent i de reconeguda eficàcia, però que no obstant això no és d’accés universal. I encara queda molt més per fer. Per aquest motiu el Giving Tuesday és una oportunitat fantàstica per poder posar el nostre granet de sorra i revertir aquesta tragèdia.

No obstant això, la solidaritat no és cosa d’un dia. És una tasca que requereix un suport constant. Així ho entén per exemple José Miguel Leoz Astrain, director financer de l’empresa familiar Zoel Mir, S.L. Aquesta distribuïdora de recanvis d’automòbil, amb seu a Pamplona i delegacions a Madrid i Màlaga, ja fa tres anys que dona suport a les campanyes a favor de la vacunació infantil que desenvolupa la Fundació ”la Caixa”.

 

Ilustración de una jeringuilla y una hucha

 

“Sempre m’ha mogut ajudar els infants, però ens vam decantar per col·laborar en aquesta iniciativa perquè era un projecte necessari, a més de molt sòlid i prolongat en el temps”, ens explica. “Sense desmerèixer un altre factor molt atractiu, i és que els diners que aportem els donants es multipliquen per quatre”. Aquest és el compromís de la Fundació ”la Caixa” i d’un soci d’excepció com la Fundació Bill & Melinda Gates: entre els dos quadrupliquen les aportacions que fan empreses i particulars. “Així que ja hem fet tres campanyes, però volem continuar en els propers anys. Almenys si l’empresa continua com fins ara”.

Zoel Mir és l’aventura empresarial de quatre germans, i “per sort ens va bé”. De manera que ja fa molt que van decidir dedicar “el famós 0,7 % a causes solidàries, perquè creiem en la responsabilitat social. I més encara com a empresa. No és ni tan sols l’1 % dels beneficis!”.

L’ànima viatgera de José Miguel li ha permès ser conscient de les diferents circumstàncies que es viuen al món. “Em considero un privilegiat. Així que, per què no compartir una miqueta del que és meu amb qui ho necessita? Em sento millor perquè la meva solidaritat em fa formar part de quelcom més gran”.

I no només són paraules: les causes que troben suport en aquesta empresa navarresa són diverses. A més de col·laborar a través de la Fundació ”la Caixa” en projectes de vacunación infantil, també estan involucrats en dues iniciatives més, sempre amb el nexe comú de pal·liar les necessitats d’infants del món.

CaixaBank Empreses col·labora amb Gavi The Vaccine Alliance des dels seus inicis, fa més de deu anys. Una col·laboració que va de la mà dels clients-empreses, com la de José Miguel, que demostren que la responsabilitat social de les organitzacions és possible tot i que corrin temps difícils. De fet, Alberto Pardo, director de CaixaBank Empreses a Pamplona, ​​ens explica que en José Miguel ràpidament es va disposar a col·laborar el primer cop que li va parlar dels programes de vacunació infantil. “Per regla general, els empresaris amb els quals tractem són molt receptius a aquesta iniciativa”. Una bona mostra del compromís del teixit empresarial per ajudar els altres a través de projectes solidaris. Cadascú en la seva justa mesura. Però com diu en José Miguel, “una mica d’aquí i una mica d’allà fa molt, i la causa de la vacunació infantil ho necessita ara més que mai”.

 

Text: Armando Cerra