La Mari Carmen posa orgullosa amb unes castanyoles; després d’una vida dedicada al ball espanyol, ara imparteix classes al Centre de Gent Gran Canal de Panamá. La Conchi apareix somrient al seu forn de pa, tot un referent al barri. La Yolanda, darrere la taula del seu despatx a la Junta de Districte de Ciudad Lineal; l’Almudena, als passadissos del Col·legi Públic Méjico, del qual és directora, i la Laura, al Centre de Salut Estrecho de Corea, on és infermera. Elles —i moltes altres dones— són les protagonistes d’un fotollibre que retrata algunes de les persones essencials en la vida comunitària dels barris madrilenys de la Concepción i San Pascual. 

La iniciativa del fotollibre, titulat Mujeres haciendo barrio, va sorgir quan es va detectar —des del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social ”la Caixa”, gestionat aquí per l’associació La Rueca juntament amb l’Ajuntament de Madrid— que en gairebé tots els espais comunitaris d’aquests barris hi participaven més les dones que els homes, però que després, pel que fa a la representativitat, sempre eren ells els que tenien més visibilitat.

Totes les dones retratades són persones compromeses amb la millora dels barris, tant des de l’Administració com a peu de carrer, a les associacions veïnals, als col·legis o als centres de gent gran. Hi ha doctores, mestres, artistes, teixidores, estudiants, dones immigrants, mares treballadores, veïnes lluitadores… Com afirmen en la introducció del llibre, “aquest fotorrelat va per elles i per totes les dones que no surten als llibres d’història ni a les notícies, però que formen part de la història del nostre barri i les nostres vides”. A fi de donar-los el protagonisme i el reconeixement que es mereixen, va sorgir la idea de retratar-les i relatar les històries de cadascuna perquè els veïns les coneguessin.

 

 

Per fer-ho, es va comptar amb un dels col·lectius artístics més actius de la zona, el grup de joves Expressarte, nascut al Centre de Participació Juvenil de La Rueca. El projecte va partir d’una col·laboració prèvia, batejada amb el nom de “Sonrisas”, que va consistir en una exposició de retrats de la gent del barri fets a peu de carrer. En aquest projecte hi havia implicada la fotògrafa Ada Maldonado, qui va ensenyar a fer servir una càmera als adolescents que acudien al centre, que forma part del programa CaixaProinfancia, adreçat a infants i joves en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social. “Aquí troben suport educatiu i escolar, però també els facilitem espais de lleure o recursos als quals no podrien accedir de cap altra manera, com és el cas dels cursos de fotografia”, explica Lourdes Hernanz, tècnica comunitària del projecte ICI.

Després d’aquest primer taller i la corresponent exposició, van decidir tornar a sortir al carrer amb la càmera, però aquesta vegada per centrar-se a retratar les dones. Tant l’Ada com la Lourdes coincideixen a destacar la implicació que van tenir els nanos amb el projecte. “Ha estat fonamental per a ells estar-hi vinculats des del principi, veure’l néixer; això ha fet que se’n sentin més partícips”, diu l’Ada. A part de fer els retrats de més d’una trentena de dones, també es van encarregar de les entrevistes. Aquesta “incursió” en el periodisme els va servir per endinsar-se en les històries de vida de totes elles i els va permetre conèixer les dones del barri amb qui mai abans no havien parlat.

De Teresa Martín, veïna del barri, són les mans que es veuen a la portada del fotollibre i a l’interior apareix ella retratada al costat de la seva germana Merce. Totes dues formen part d’Artesanas con Alma, una xarxa de dones que busquen una sortida als problemes a través de la creativitat. La Teresa és educadora social i aficionada a la fotografia. “Aquest projecte tenia per a mi una part molt emocional i emocionant, ja que implicava treballar en equip, des de la proximitat i amb les persones del barri. Persones que, només amb posar-nos davant de la càmera, podíem provocar una millora en el nostre entorn i una reflexió: les dones ens podem apoderar, ser visibles i alçar la veu. Des d’aquesta força, i encara que sigui a través de petites coses, és com canviem i movem la societat”.

 

Text: María Arranz
Fotografía:
Ada Maldonado