Als disset anys, Kami Theli Collins es va escapar de casa, al Camerun. Pensava que la vida a Europa seria molt més fàcil i que podria complir el somni de treballar de mecànic. Els fascinaven els cotxes des de petit i sempre havia volgut saber com funcionaven, perquè al seu poble natal es desplaçaven en carro. Malgrat les dificultats, ha aconseguit fer realitat el seu somni amb l’ajuda de l’Associació Zubietxe, que rep el suport del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials de ”la Caixa” i que li va proporcionar un sostre i el va acompanyar perquè es pogués dedicar a l’ofici que somiava.

Tot i que realment pensava que la vida a Europa seria més fàcil, el Kami de seguida va descobrir el costat fosc del vell continent. Va poder sortir sense dificultats del seu país natal, però van passar dos anys i una dotzena d’intents abans que aconseguís arribar a Algesires. La travessia de l’estret de Gibraltar va ser d’allò més dura. En sortir del Marroc l’aigua estava tranquil·la, però ben aviat es va alçar mala mar i la barca en què viatjava es va enfonsar. Va tenir la sort d’arribar a un penyal, no gaire lluny de la costa, i al matí el va rescatar un helicòpter de la Creu Roja. Una vegada a terra, es van reunir set de les vuit persones que anaven a la barca.

Foto de perfil de joven negro con libro Afrika

 

Així que en va tenir l’oportunitat, el Kami va viatjar cap al nord i va arribar a Bilbao. Allà va passar sis mesos vivint al carrer, una circumstància que no pensava que es pogués produir a Espanya. Moltes vegades anava a un centre de dia que hi havia al final del carrer de San Francisco, on s’entretenia mirant la tele i feia un cafè. Va ser allà on va conèixer un compatriota que li va parlar de l’Associació Zubietxe. Aquesta associació ha creat un projecte que ofereix residència a persones sense llar, i també un programa de formació per ajudar-les a trobar feina. Gràcies als suports que reben del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials de ”la Caixa”, ajuden persones que passen dificultats, com el Kami, que, després de passar breument per un alberg, va poder ocupar l’habitació d’un dels pisos de l’associació.

Quan va aconseguir una cosa tan bàsica com un sostre, va començar a aprendre castellà i a freqüentar classes per treure’s primer l’ESO i, més tard,una FP d’electromecànica. No tan sols va avançar en els estudis i l’idioma, sinó que també va fer passos importants per integrar-se. Un dels més significatius va ser la col·laboració amb el projecte Libu, una llibreria de segona mà de l’Associació Zubietxe que, fa cosa de tres anys, van iniciar un grup de treballadors socials. El projecte Libu li va brindar l’oportunitat de ser ell qui aportés alguna cosa a la societat, fet que per al Kami era important. De fet, el Borja, un dels treballadors de Zubietxe, li va proposar la idea de fer un taller de contacontes per a canalla als tallers de música i literatura que s’organitzaven a l’associació. El Kami, que aleshores ja tenia prou domini del castellà, va acceptar sense dubtar gens ni mica.

Ara està a punt d’aconseguir tots els seus somnis. Viu en un pis propi a la localitat d’Ermua i dibuixa el futur amb esperança. Quan acabi les pràctiques que està fent, podrà començar a treballar al taller mecànic d’un amic, i fa tot just una setmana li van dir que li havien concedit els papers. Quan cobri el primer sou, el Kami sap molt bé què vol fer: anirà a visitar els pares, que no veu des de fa deu anys.

 

Coneix totes les històries de la campanya Persona a Persona aquí.