Durant el confinament vam aplaudir el personal sanitari per estar en primera línia salvant vides. Però hi havia altres treballadors i treballadores que també desenvolupaven una tasca essencial: avui us volem parlar dels que recullen els fruits del camp, els empaqueten i ens els porten a casa. Perquè el sector agroalimentari i tot el que l’envolta continua en marxa, malgrat tot. Cooperatives com Vicasol van seguir treballant sense descans i contractant aquests treballadors essencials, que tenen una demanda cada cop més alta en el sector. I el programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” els assegura els perfils més adequats per a cada campanya, alhora que col·laboren per facilitar la inserció laboral a persones en situació de vulnerabilitat.   

Antonio Martín i El Batoul Lazaar són dues persones que treballen a la cooperativa agroalimentària Vicasol. Ell confecciona les caixes de cartró en què es transporten els aliments del camp als comerços; i ella envasa fruita i hortalisses, com els tomàquets de pera, que ara estan collint als hivernacles. Tots dos van entrar a Vicasol a través de l’Associació Noesso de Vícar (Almeria), una entitat que col·labora amb el programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” i que lluita per la inclusió social en casos como els de l’Antonio, que pateix esclerosi múltiple, i l’El Batoul, una dona que ha migrat des del Marroc per trobar oportunitats laborals a Espanya.

 

Bodegón fotográfico de verduras

 

“Des del 2009 hem contractat a través d’aquesta entitat més de 800 persones”, comenta Carmen Cardila, responsable del departament de Màrqueting i Relacions Públiques de Vicasol. “Per a la meva companya Lourdes Martín, directora de Recursos Humans, Incorpora és una gran ajuda, perquè ja fa una preselecció en funció dels perfils que necessitem”. De fet, explica que el millor del personal que arriba des de Noesso és que ja està preparat, perquè s’encarrega de donar-los la formació necessària per desenvolupar la seva tasca dins de Vicasol, “així que quan comencen a treballar, la finestra d’aprenentatge dins de l’empresa és molt petita. I en el sector agroalimentari, on sempre es necessiten treballadors, això ajuda molt”. 

Aquesta cooperativa, fundada fa 40 anys, manté els compromisos amb els quals va néixer: millorar la vida dels pagesos, comercialitzar adequadament els seus productes i ser un referent en el sector agrari d’Almeria per la feina ben feta, el respecte al medi ambient i a les persones, que són les línies estratègiques principals del seu Pla de Responsabilitat Social Corporativa.  

De fet, des de l’any 2000 apliquen un programa de formació en intel·ligència emocional que ajuda a totes les persones que formen l’empresa (des del personal d’oficina fins als mossos de magatzem) a comunicar-se de manera assertiva, a tenir empatia ca als companys i a aprendre a respectar-se un mateix per guanyar-se el respecte dels altres.                          

A més, durant la pandèmia, per ells ha estat fonamental que els treballadors sentissin que estaven treballant en un ambient segur. “Per això vam posar en marxa la campanya #HéroesVicasol al començament del confinament. Sortir a repartir quan les carreteres estaven buides no era agradable, perquè la realitat queia a plom, així que vam voler que fossin conscients de la feina indispensable que estaven fent”. 

Tant l’Antonio com El Batoul se’n van adornar i van agrair molt aquest gest. I també els més de 20 protocols i mesures de seguretat que es van dissenyar. “Em vaig sentir afortunat de poder seguir amb la meva feina, que vaig aconseguir gràcies a Incorpora, mentre els meus amics s’anaven quedant a l’atur. Enlloc no m’han tractat tan bé com aquí. Per això vaig fer el que vaig poder per continuar endavant malgrat la situació tan incerta i terrible. Perquè semblava la fi del món. I sabia que si els meus companys i jo seguíem fent la nostra tasca, no arribaríem a veure realment aquesta fi del món”, explica l’Antonio.

En el cas d’El Batoul, continuar envasant durant el confinament també va ser un alleujament. Ella és llicenciada en Dret al Marroc, però sabia que a Espanya hauria de treballar en el que pogués. El 2011 va entrar a Vicasol, a través de Noesso. “Tenen un grup de dones fantàstic que ha ajudat altres dones a tirar endavant. I des que vaig entrar a Vicasol, miro de recomanar sempre que puc a altres dones que provin sort al sector, especialment amigues que enguany s’han quedat sense feina perquè vivien de l’hostaleria”.

Malgrat tenir contracte temporal, tots dos repeteixen campanya any rere any. Una situació que viuen molts dels treballadors de Vicasol. “Tenim la sort que les persones que passen per l’empresa queden satisfetes amb el tracte i les condicions que els donem. I molts tornen a retrobar-se any rere any, cosa que també facilita molt la feina perquè ja han iniciat una relació de confiança i companyonia que només s’aconsegueix quan s’està a gust”, explica la Carmen.        

I enguany, pot ser que s’hi incorporin nous companys i companyes. “Cada any contractem més d’un centenar de treballadors i treballadores I enguany hem vist com la demanda de producte fresc ha augmentat, així que és possible que per a l’any que ve incrementem les contractacions”, afegeix. No tan sols per a la collita del tomàquet, el carbassó, el pebrot, el cogombre, la síndria o el meló, sinó també per envasar tota la matèria primera, classificar-la, empaquetar-la, transportar-la… En definitiva, totes les accions necessàries per fer arribar aquestes hortalisses a casa nostra.          

 

Text: Itziar Lecea
Fotografia: Clara de Ramon