Sant Jordi, el Dia de la Mare, Black Friday… Hi ha tants dies que ens animen a consumir! Però, i si en lloc de fer servir la potència del màrqueting per acabar comprant coses que no necessitem, la fem servir per ajudar els que sí que les necessiten? Aquesta és la idea del #GivingTuesday: ajudar, almenys un dia l’any, a una causa social. Al seu web, pots triar entre més de 200 causes, com ara la proposta de ”la Caixa” per a aquest 3 de desembre: ajudar més de 62.000 infants en situació de vulnerabilitat. L’objectiu de tot això? Segons Juan Mezo, promotor del moviment a Espanya, crear una cultura de la solidaritat en la qual siguem conscients que tots tenim un gran poder per millorar la societat.

 D’on surt el #GivingTuesday?
Va començar als Estats Units el 2013. Entenc que hi hagi gent que digui que és una “americanada”, una cosa frívola, o que la solidaritat no és cosa d’1 dia sinó dels 365 dies de l’any. Però és un moviment global molt potent, ja en més de 70 països, que pot transformar moltes vides. Quan ho vam veure, vam pensar: “Ho hem de portar a Espanya i apoderar la societat”. I el 2015 vam començar.

Va en contra del Black Friday?
No, una cosa no treu l’altra. Tots som consumidors i el consum en si mateix no és dolent, ajuda a fer que la societat prosperi. Si al Black Friday hi ha ofertes bones i a tu t’interessen, em sembla genial que compris. Jo el que demano és que no ens oblidem de les persones que ho necessiten més que nosaltres, i que siguem cada vegada més responsables amb què consumim i com ho consumim.

 

Impulsor del #GivingTuesday en España

 

Com ho promocioneu?
Des de la nostra agència, Valores & Marketing, treballem tot l’any per crear aquesta onada –el Giving Tuesday– i aconseguir que cada organització surfegi i faci la seva pròpia campanya per recaptar fons o buscar voluntaris per a la seva causa. Col·laborem amb Zohar i en nom de les principals organitzacions d’aquest país (des de ”la Caixa” fins a Oxfam Intermón, Metges Sense Fronteres, la Fundació Josep Carreras, l’AECC o el Banc de Sang). Tenim un web on mostrem les causes, i a més fem servir totes les estratègies que podem: xarxes socials, influencers, un concurs amb el hashtag #JoDonoPerquè de testimonis inspiradors en el qual les organitzacions poden guanyar 1.000 euros… També fem conferències i tallers per Espanya i donem formació a les organitzacions per apoderar-les i explicar-los com podem demanar i plantejar el projecte per connectar amb la societat.

I com es fa per connectar amb la societat?
Explicant la problemàtica per solucionar d’una manera molt concreta, i fent projectes molt propers i tangibles. Parlar d’estadístiques no serveix; cal explicar històries, amb un bon títol i una bona foto o vídeo curt que transmeti molt bé de què estem parlant. Hem d’aconseguir que la filantropia estigui present a les converses dels ciutadans, als mitjans, perquè cadascú ens plantegem què podem fer pels altres.

Gent gran, càncer, desocupació… Hi ha causes més fàcils que altres?
Sí. Les causes amb més col·laboració són les que són més properes, com el càncer. Tots tenim un familiar o conegut que n’ha patit. També és important que siguin un problema que afecti molta gent. Per això les associacions de malalties rares s’han d’unir; cadascuna per separat convoca molt poca gent. I és cert que hi ha una gradació: el més fàcil potser són els infants, i el més difícil, les causes socials més vinculades amb la cultura.

Però vosaltres no toqueu els diners.
No, ho fa la mateixa entitat, que o bé des del nostre web-aparador de causes et dirigeix al seu propi web o bé, si són entitats petites, et redirigeixen a migranodearena.org, amb qui tenim un acord per recaptar des d’allà.

Què heu aconseguit des del 2015?
La marca #GivingTuesday ha crescut. Ara estem en un 19 % de coneixement a Espanya, o un 50 % si parlem de públic jove, ja que és un moviment molt digital. A més, cada vegada hi ha més organitzacions, empreses i ciutadans que s’hi impliquen. I hem passat del greenwashing a veure empreses que abracen la responsabilitat social per convicció i sense airejar-ho. Tot i això, ens falta maduresa, i molt per recórrer fins aconseguir que la societat es mobilitzi per les causes sense que les entitats ho hagin de fer. Cal treballar des de les escoles.

Què diries a algú que encara no s’anima a col·laborar-hi?
El nostre lema és “La felicitat es troba en donar”, perquè quan dones provoques un efecte positiu en aquell a qui dones, però tu també et sents millor. I a les empreses els diria que està comprovat que produir sent respectuós amb el medi ambient i ser socialment responsable és el més rendible a llarg termini. CaixaBank, per exemple, està cada vegada més reconeguda com a empresa socialment responsable.

Tu vas passar de treballar en grans corporacions al màrqueting social. Què t’ha agradat més i què t’ha costat més del canvi?
El que més em va agradar va ser trobar-me amb equips professionalment molt potents i amb grans valors humans. El que menys, que és un canvi salarial molt important, una opció de vida. Però ho tornaria a fer.

Perquè vas content a treballar.
Crec en el que faig i m’ho passo molt bé fent-ho. I estem posant un granet de sorra per aconseguir una societat millor.

De què estàs més orgullós?
De fer de pont entre el món de l’empresa i el món no lucratiu. De trobar mecanismes que acostin el ciutadà-consumidor a les marques, siguin lucratives o no, per introduir junts millores en la societat i les seves causes. Hem d’aprendre molt els uns dels altres. Per exemple, les grans empreses són molt bones comunicant les emocions, mentre que a les organitzacions, que són les reines del treball en valors, a vegades els costa comunicar-ho bé. També estic orgullós de promoure un moviment tan potent com el #GivingTuesday i ajudar a fer que aquest país creixi en solidaritat.

 

Fotografia: Carla Step