“Que les matemàtiques siguin més divertides i el pati, més gran.” Aquests són els desigs de Walid, un nen d’11 anys vivaç i espavilat que acaba de començar el curs escolar amb alegria. Gràcies al suport del programa CaixaProinfància, enguany 84.955 nens, nenes i joves de tot Espanya en situació vulnerable rebran kits de material escolar adaptats a cada cicle educatiu. Durant l’any, a més, també es facilitarà a les famílies classes de reforç escolar, tallers, activitats d’oci i temps lliure, entre altres ajudes. Tot, amb una meta molt clara: donar a tots els estudiants les eines bàsiques per començar a construir-se un futur.

Vanessa, estudiant de 3r d’ESO a l’Institut Vall d’Hebron de Barcelona, ens explica que el seu cos és a l’aula, però que el cap ja està somiant amb aquest futur pròxim. La propera celebració dels 15 anys i la professió a la qual es vol dedicar —té decididíssim que vol ser sexòloga— li ocupen els pensaments.

 

 

Aquest nou curs, la Fundació ADSIS d’El Carmel ajudarà el Walid, la Vanessa, la Verónica, la Fatumata i fins a 160 infants i joves a navegar satisfactòriament tant pels estudis com per la vida personal. Per estar ben preparats per al primer dia de classe, ja han rebut la motxilla i el material escolar que els facilita ”la Caixa”: un estoig amb bolígraf multicolor, llapis, goma i maquineta, llapis de colors, una llibreta A4, un joc de regles, un compàs i una calculadora científica. “A la llibreta escriuré o dibuixaré el que tingui ganes de fer en cada moment”, diu el Walid, i “el semicercle també m’anirà bé, perquè l’any passat vaig trencar el meu un dia que estava frustrat a classe de Mates”.

Aquest serà el tercer curs que la Vanessa va al centre ADSIS després de classe. Explica satisfeta que el curs passat va aconseguir pujar la nota de Física i Química fins a un flamant 9, gràcies a l’ajuda que va rebre de l’educadora. El que més va gaudir van ser els tallers de cuina i les sortides als parcs. La seva germana Verónica, que l’escolta atentament, afegeix: “I quan celebràvem alguna cosa, ho celebràvem bé”, recordant el carnaval de l’any passat a ADSIS, en el qual ella es va disfressar de vaca i la Vanessa, d’unicorn.

“Entre els educadors i els nois es crea un vincle”, diu la Melania, una de les coordinadores del centre obert ADSIS d’El Carmel. Cada nen té un referent educatiu amb qui comparteix les seves inquietuds i necessitats. L’equip està format per educadors socials.

Els educadors posen l’accent en el fet que la seva tasca és de suport educatiu i no tan sols de reforç escolar, perquè a banda d’ajuda amb els deures, els nens també gaudeixen de moments lúdics (juguen a futbol i a bàsquet, aprenen informàtica, fan sortides culturals) i, a més, treballen les emocions i les habilitats relacionals. “Aprenen a conèixer i reconèixer les pròpies emocions i les dels altres, i a gestionar-les”, diu l’Anna, coordinadora dels més petits.

A la Vanessa aquest curs li toca passar a l’“ADSIS de dalt”, com anomenen col·loquialment el centre ADSIS del carrer de Llobregós. Ella es mostra una mica reticent, fins que el Nacho, psicòleg i educador, li explica la nova dinàmica: “L’objectiu d’anar allà és que et converteixis en una dona responsable. El nou centre és un espai per provar coses noves”. El Nacho li explica que els tallers els votaran els joves el primer dia, i després els educadors programaran els més votats. També li parla del PEI (Projecte Educatiu Individual): cada jove es crearà un itinerari personal. Potser algú necessita més temps per fer deures de Llengua i una altre, més estona assajant amb la guitarra perquè és la seva passió.

“Si saps el que vols, serà fàcil”, afirma el Nacho. I la Vanessa surt optimista de la xerrada. Pel que fa als tallers, votarà cuina, bàsquet i jocs a l’aire lliure. Ella sap que tot li anirà bé, perquè té una meta molt definida: el primer que li demanarà al seu referent educatiu serà conèixer la tasca d’una sexòloga, per aprendre més coses sobre la professió dels seus somnis. A les portes de l’adolescència i del nou curs escolar, la Vanessa i la resta dels nois i noies són plenament conscients de la importància del rendiment escolar a l’hora de projectar el seu futur. Un esdevenidor que, amb l’ajuda del programa CaixaProinfància, els professionals de les diferents entitats i les decidides personalitats dels alumnes, se’ls augura més que brillant.

 

Text: Laura Calçada
Fotografia: Rita Puig-Serra