Ivan Camps és la peça indispensable perquè l’ABLE arribi a tot el seu potencial. L’empresa de Josep Maria Font-Llagunes, Àlex García Farreny i Alfons Carnicero Carmona va néixer amb la idea de crear un exoesquelet accessible per a les persones amb una lesió medul·lar. I, per això, havia de complir tres condicions: un preu raonable, una estructura lleugera i fàcil de transportar i un ús senzill que no requereixi l’ajuda d’un fisioterapeuta. Quan van aconseguir un primer model, el programa CaixaImpulse els va oferir les eines per esbrinar com es podia transferir al mercat. Avui no tan sols saben que l’ABLE pot ajudar la salut, la inclusió social i el progrés laboral de moltes persones, sinó també com es pot fer arribar als qui ho necessiten.

Perquè aquest projecte estigui tan a prop d’esdevenir una realitat, una de les persones fonamentals ha estat l’Ivan Camps, que es defineix com “el provador oficial”. Des del primer moment, els membres de l’equip ABLE van veure que l’Ivan era la persona ideal per col·laborar a desenvolupar el seu exoesquelet, perquè no tan sols està en bona forma, sinó que té una gran capacitat de superació i, sobretot, l’il·lusiona el resultat final.

 

Ivan Camps probando un exoesqueleto

 

A l’Ivan li van diagnosticar cavernomatosi als vuit anys. Aquesta malaltia pot provocar lesions medul·lars i cerebrals, i en el seu cas no es va manifestar fins a molt més tard. Als 35 anys un mal d’esquena el va alertar que alguna cosa no anava bé. Després d’algunes proves, van descobrir que tenia una lesió a la medul·la, i el van haver de sotmetre a una operació.

Malgrat que va fer una llarga recuperació a l’Institut Guttmann, no va poder tornar a caminar. Però des del primer moment va tenir molt clar que això no li impediria ser feliç. Sobretot, per la família, i molt especialment pel seu fill. “Al començament, el meu fill em demanava si tornaria a caminar, però ara no hi dona cap importància. Veu que fem el mateix que altres famílies”, explica l’Ivan.

En la nova vida que va començar aleshores ha estat fonamental l’equip de natació adaptada de Mataró, creat gràcies a l’entitat B-SWIM. A més d’entrenar quatres vegades per setmana, l’Ivan competeix tant en l’àmbit català com en l’espanyol, i pot dir que és dues vegades campió d’Espanya. La feina a la piscina ha estat fonamental per poder col·laborar en el projecte ABLE, ja que li ha permès mantenir-se en forma. Aquesta força als braços i al tors, juntament amb l’esperit de superació, han fet que esdevingués una peça fonamental de l’ABLE.

Sempre que el criden hi va, fa totes les proves que calen i aporta suggeriments, com un autèntic pilot de proves. La seva implicació és tan gran, que fa poc ha aprofitat una ampliació de capital per convertir-se en soci de l’empresa. No pot deixar d’emocionar-se quan parla de les possibilitats que pot oferir aquest exoesquelet: “Poder guanyar autonomia és la meva motivació principal”.

 

 

*Coneix totes les històries de la campanya Persona a Persona aquí.