L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i ”la Caixa” van inaugurar el 3 d’octubre un centre pioner de recerca i tractament de la migranya. Allà la neuròloga Patricia Pozo-Rosich, becària de ”la Caixa” de la promoció 2003, i el seu equip estudien la resposta del cervell de pacients amb migranya a certs estímuls, com la llum i el soroll. Els seu objectiu final, a més de minimitzar els efectes incapacitants d’aquesta malaltia, és aconseguir predir i fins it tot programar els atacs. Per ara, el coneixement que van adquirint ajuda a avançar en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, invisible, però tan present: el 12 % de la població la pateix a Espanya, xifra que s’eleva al 20 % en el cas de les dones.   

Patricia Pozo-Rosich estava sopant. Era l’última setmana d’octubre del 2014. En plena crisi econòmica, tots els pressupostos es retallaven i el disponible per a ciència i recerca no era cap excepció. “Estàvem en un moment molt descoratjador”, explica la doctora i científica, que fa anys que reivindica la importància de la recerca en migranya. Va ser en aquell precís instant que va tenir una idea que ho va canviar tot: amb l’estudi de la migranya es pot ajudar tota la població, no només els que pateixen.    

 

La neuróloga Patricia Pozo-Rosich estudia cómo tratar la migraña

 

Patricia afirma que estudiant la migranya podem conèixer i desvelar el funcionament adaptatiu del cervell, i també amb l’estudi de la malaltia d’Alzheimer descobrim com aprenem i memoritzem. Segons la neuròloga, entendre com el cervell migranyós s’adapta constantment als canvis i als estímuls ajudarà a crear condicions de vida més beneficioses per a totes les persones, pateixin o no migranya. “Hi influeixen característiques del nostre entorn directe, com la il·luminació, els sorolls o els colors, que fan que el cervell estigui més o menys còmode, relaxat i cognitivament àgil”. Però  també altres ingredients com el moviment: “Quan et mous, el cervell es relaxa”, assegura.

A principis de l’octubre passat es va fer per fi realitat gràcies a l’ajuda de ”la Caixa” el Migraine Adaptive Brain Center, un centre de recerca i assistencial pioner en el tractament de la migranya a Espanya. Liderat per la Patricia, l’equip de recerca busca trencar el cercle viciós de la migranya: una malaltia amb elevats costos econòmics per al sistema sanitari i que sovint porta a la sobremedicació per a intentar alleujar el dolor. Les conclusions i nous tractaments que s’aconsegueixin en aquest centre proveirà alhora als Centres d’Atenció Primària d’una informació que els permetrà oferir als pacients una atenció més efectiva i personalitzada.

Actualment, en aquesta recerca es duen a terme diferents estudis basats en l’epigenètica (una branca de la ciència que es fixa en l’activació i desactivació dels nostres gens), la bioquímica (es fixen, per exemple, en la proteïna CGRP, sobreexpressada al cervell migranyós i que augmenta el dolor en els atacs), la neurofisiologia (que estudia el funcionament cerebral de manera activa, estimulant-lo) i la neuroimatge (amb la qual s’obtenen imatges del cervell migranyós en diferents moments del cicle).

“Ara mateix estem buscant aquestes persones que mai de la vida tenen mal de cap”, explica la neuròloga. I és que el seu equip necessita comparar els resultats de pacients amb migranya (que en tenen, i molts) amb els d’aquells que no pateixen aquest mal. Així que si, facis el que facis, mai no tens mal de cap i, com diu la doctora, “t’agradaria ajudar al món”, t’hi pots presentar com a voluntari enviant un correu. Per saber més coses sobre aquesta malaltia, consulta la pàgina de divulgació. “Mi dolor de cabeza” que Patricia ha creat amb altres especialistes.

 

Text: Laura Calçada
Fotografia: Mònica Figueras