“Cansa molt sentir referir-se a les dones grans amb aquesta tradicional condescendència. Es tracta, en realitat, d’un judici tan repetit i tan erroni que enlletgeix a qui l’emet”. Així responia diumenge passat Elvira Lindo a unes declaracions del director de cinema Álex de la Iglesia que, en una entrevista recent, sembla que va dir que anar a veure pel·lícules al cinema és cosa del passat, i el passat és de la gent gran. L’assumpte es va tancar amb unes divertides disculpes del director, però ha servit per posar sobre la taula una cosa molt important: que la gent gran ja no fa coses de grans.  

Com assenyalava Elvira Lindo a la seva columna, avui dia la gent gran ja no va a veure les obres perquè no té res millor per fer. A més de passar temps amb la família, el 91 % llegeix, escolta música i surt habitualment a sopar fora. El 74 % va a museus, el 57 % a concerts, i el 81 % fa esport sovint (des de llargues caminades fins a natació, passant per ball i gimnàstica). I a més del 20 % encara li sobra temps per fer voluntariat. Així ho indiquen les dades que recull l’informe “Retrat d’un jubilat a Espanya”, elaborat per VidaCaixa i l’Obra Social ”la Caixa”.

 

 

I quan un vídeo a YouTube esdevé viral, també pot ser que sigui gràcies als jubilats. I és que més de la meitat visiten aquesta pàgina un cop per setmana. A més, el 65 % fa servir Facebook com a mínim un cop al dia. Ni tan sols WhatsApp o Skype se’ls resisteixen: el 70 % escriuen missatges —quantes receptes ens han sortit bé gràcies a poder whatsappejar amb l’àvia!— i el 20 % s’atreveix a fer videotrucades.

El secret d’una jubilació tan plena? La planificació. Cal ser conscients que el temps passa per a tots, i per això és important cuidar-se i no esperar que arribi per començar a pensar-hi. La veu de l’experiència recomana alimentar-se bé i començar a estalviar al més aviat possible: calcular els costos que es tindran en jubilar-se o tenir un assessor són els consells principals que els que ja s’han jubilat donen als qui encara hi han d’arribar.

En definitiva, totes les dades de l’estudi apunten cap a la mateixa direcció: la idea d’un jubilat com algú retirat de la vida no és més que un estereotip. I, si no, que ho preguntin a Fauja Singh, que va començar a córrer als 89 anys i es va convertir en el corredor més vell del món en completar la marató de Toronto amb 100 anys. O a l’australià Allan Stewart, que amb 97 anys va acabar la quarta carrera universitària. O a la icònica Daphne Selphe, que va començar com a model als 70. Són només exemples, però qualsevol dels jubilats entrevistats a l’informe hi estarà d’acord: la jubilació és només el començament.