A les assignatures que ho permeten, a Fran Blanch, professor de l’IES L’Om de Picassent, a València, li agrada que els alumnes s’organitzin en grups i emprenguin projectes. Aquest mètode de treball aconsegueix que els nois i noies desenvolupin no només les competències que s’avaluen en el sistema educatiu actual, sinó també les més creatives. Aquesta manera de treballar va dur un grup d’alumnes a crear un projecte innovador que va acabar sent un dels cinc finalistes del Repte Emprèn de EduCaixa, que premia les millors iniciatives desenvolupades en el programa Joves Emprenedors

Si hi ha quelcom que caracteritza Fran Blanch és la confiança en els alumnes. Al llarg de la seva experiència professional ha vist com, en moltes ocasions, un alumne que suspenia l’assignatura de Matemàtiques era, pel contrari, un brillant líder de grups. Per això, acostuma a crear grups de treball perquè impulsin projectes. El fet de treballar amb altres persones i no en solitari els obliga a desenvolupar aptituds que, quan s’hagin de moure en el món adult, els seran necessàries. Els obliga, per exemple, a trobar punts en comú, a gestionar millor el temps o a adaptar-se a les necessitats del grup. L’experiència d’en Fran és molt positiva perquè aquests adolescents es responsabilitzen del treball i els resultats són espectaculars.

 

Retrato de alumna emprendedora del instituto L'Om de Picassent y campo

 

Com a exemple posa el grup que van formar en Carlos, la Preisi, la Maria, l’Anna i la Natàlia. Feien l’assignatura optativa d’Iniciativa empresarial per a segon de batxillerat i van acceptar l’encàrrec d’en Fran, que els havia proposat pensar en un projecte que aportés valors a la societat. Recorden que no aconseguien tenir cap idea que els convencés, fins que un dia va començar a entrar fum a l’aula on estaven. Van detectar que era de la palla de l’arròs que els pagesos de la zona solen cremar entre setembre i octubre, i se’ls va encendre la llumeta! Com diuen tots a l’uníson, van decidir “convertir un residu en un recurs”. 

Amb aquesta idea, van començar a investigar i van descobrir que, en lloc de cremar aquesta palla i contaminar el medi, podien extreure un àcid (el levulínic), que es pot fer servir com a adob per accelerar el creixement de la vegetació en zones desforestades. Aquest pas va ser molt important per al grup, especialment per als més desmotivats. Amb el seu propòsit de preparar els alumnes per al món real, en Fran els va animar a presentar-se al Repte Emprèn d’EduCaixa, que premia els millors projectes desenvolupats en el programa Joves Emprenedors i que encaixava perfectament amb l’esperit de l’assignatura.

Els nois de l’IES L’Om van ser escollits entre els 35 grups que van anar al Campus de Barcelona, on van fer evolucionar el seu projecte gràcies a la formació i l’assessorament que van rebre per part d’especialistes de diversos àmbits i, finalment, van ser un dels cinc equips seleccionats per viatjar a Silicon Valley, a San Francisco. Allà van tenir l’oportunitat de continuar desenvolupant la seva idea de projecte gràcies a les visites a empreses pioneres de la indústria més avançada del món. L’experiència no només els va permetre continuar progressant en el seu producte, que algun dia esperen treure al mercat amb el nom de BioBexa, sinó que a més els va donar confiança i eines per llançar-se al mercat laboral amb les màximes garanties.

 

*Coneix totes les històries de la campanya Persona a persona aquí.