Avui, Dia Mundial contra el Càncer, tenim una bona notícia per a tu: cada cop estem més a prop debandejar-lo de la llista de malalties més mortals. Es així gràcies al’esforç i compromís de tothom: de la ciutadania, dels pacients, de les institucions i les empreses compromeses, però sobretot dela feina d’una enorme xarxa global d’investigadorsi personal sanitari que treballenamb la clara determinació d’encertar en la diana del càncer i convertir-lo en una malaltiacurable o, com a mínim, crònica. Ens ho explica el Dr. Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), una entitat formada per més de 400 professionals, amb la qual col·labora, desde fa més d’una dècada, la Fundació ”la Caixa”.

Sí, efectivament. A hores d’ara el càncer continua causantmassa morts. Les xifres són clares: a Espanya provoca una de cada quatre morts,i a la resta del món sega la vida de 10 milions de persones cada any. Tanmateix, per al Dr. Taberneroaquesta malaltia ja no és sinònim de mort. En aquest sentit, afirma que en la majoria de casos s’aconsegueix que els pacients sobrevisquin, si se’n diagnostiquen els símptomes en fases inicials.

La clau és acorralar-la desde tres fronts: prevenció, diagnòstic itractament. “En l’última dècada hem assistit a avenços científics sense precedents que ens han ajudat a diagnosticar més bé la malaltia i a fer-ho en fases més primerenques, com també a poder-la tractar de manera més efectiva amb la medicina oncològica personalitzada, que fins i tothem pogut aplicar a alguns pacients en què el tractament estàndard ha deixat de funcionar”, detalla.

 

Camino hombre luz

 

Com ja va exposar el Dr. Tabernero en el cicle Debats d’avantguarda, investigació i salut, promoguts per la Fundació ”la Caixa”, els progressos principals han permès conèixer millor com funciona el càncer: com és, quèho fa, com s’estén. O dit en altres paraules, conèixer la biologia molecular dels tumors, el seu genoma. “Aixòens ha deixat aterrarsobre la medicina de precisió, cada vegada més personalitzada, i desenvolupar nous tractaments contra alteracions ben concretes”.

Un altre avenç important són els sistemes de control de la malaltia. Avui en dia, es pot monitoritzar l’evolució dels tumors a temps real ambnomés una mostra de sang. “D’això se’n diu biòpsia líquida i ha comportat una revolució tant en el diagnòstic com en el tractament dels tumors”, explica l’investigador. “Sense negligir la immunoteràpia, la gran revolució en oncologia, amb la qual estem investigant com podem ajudar el nostre cos a lluitar contra les cèl·lules tumorals”.

L’aportació del VHIO a la investigació és molt rellevant: a través de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – Fundació ”la Caixa”, ha contribuït a aprovar 30 fàrmacs que han permès a molts pacients d’enfortir la seva supervivència al càncer iaugmentar la qualitat de vida. Això ha estat possible gràcies a la participació en consorcis i projectesambaltres centres de prestigi d’arreu del món, a un model pioner d’investigació multidisciplinària i a una ràpida aplicació a la pràctica clínica. Tot plegat l’ha convertit en un dels centres més importants d’Europa per tractar aquesta malaltia de manera ràpida i efectiva.

“Estem integratsal Campus Vall d’Hebron i, d’aquesta manera, es poden traslladar ràpidament els resultats dels experiments als pacients. Aquest model únic ens ha permès tenir un paper determinant en molts dels descobriments innovadors que s’han produït durant els últims anys”, explica el Dr. Tabernero.

Per això, la col·laboracióde les persones que estan transitant per aquesta malaltia també és fonamental. En efecte, 3 de cada 10 pacients oncològics de l’Hospital Vall d’Hebron estan inclosos en algun assaig clínic de fase I en el VHIO, un fet sense precedents al món. “Són persones que ja han rebutaltres tractaments sense èxit, de manera que per a ells és una oportunitat d’accedir a una nova teràpia que pugui servir per controlar o, fins si tot, fer remetre la malaltia”. De fet, aquest va ser el cas del Ricard, el qual es va poder recuperar d’un càncer de còlon. “Avui, aquests tractaments experimentals s’han aprovat is’estan comercialitzant”, diu el Dr. Tabernero.

Encara que la investigació ha avançat molt els últims anys, el Dr. Tabernero insisteix en la importància de posar el focusen la prevenció. S’ha demostrat que dur un estil de vida saludable ens ajudaria a reduir gairebé la meitat dels tumors que es veuen a les consultes. “Quan parlem d’hàbits de vida saludables ens referim a reduir l’obesitat i el sedentarisme, alimentar-se amb una dieta mediterrània i equilibrada, evitar el tabac, moderar el consum d’alcohol, controlar l’exposició al sol i a gasos tòxics, dur a terme les vacunacions antivirals recomanades i els programes de cribratge del càncer que s’ajustin a cada persona per sexe, edat o malalties associades”, aclareix.

Mentrestant, ells continuaranals seus laboratoris rebent mostres, valorant paràmetres o observant a través del microscopi. “Crec que tots els que ens dediquem a l’oncologia, bé sigui des d’una vessant més assistencial com desde la investigació, volem que arribi el dia en què puguem disposar d’un tractament per a cada malalt de càncer i reeixir a curar-lo o, si més no,cronificar-lo. I si bé encara queda un bon camí per recórrer,no descansarem finsacostar-nos cada cop més al nostre objectiu”, declara Josep Tabernero.

 

Il·lustració: Daniel Diosdado