Avui no és un dimarts qualsevol, sinó #GivingTuesday. Avui, en tots els racons del món, hi ha algú fent alguna cosa pels altres. I hi ha moltes raons que ens empenyen a fer-ho: des de voler tornar un favor fins a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. Perquè s’ha comprovat científicament que fer una bona acció ens fa feliços i que la increïble evolució de la nostra espècie es deu precisament a la cooperació entre individus. La llista de motius per fer alguna cosa per algú és infinita. Tanmateix, el que és curiós és que no n’hem trobat cap per quedar-nos de braços plegats.

Al principi, #GivingTuesday va néixer com a alternativa als dies que el precedeixen, el Black Friday i el Cyber Monday. “Ahir es deia que el consum mitjà del Black Friday va ser de 103 euros per persona. I es tracta de dir: escolta, doncs si et pots gastar 100 euros en un dia, segurament pots donar alguna cosa”, assenyala Ricard Valls. Després de conèixer la iniciativa als EUA i veure com països de tot el món començaven a sumar-s’hi, el 2015 aquest empresari i el seu soci a l’Associació Espanyola de Fundraising, Juan Meza, van decidir encarregar-se de promoure-la a l’Estat espanyol. I va trigar poc a donar resultats. En aquests dos anys de #GivingTuesday, impulsat també per l’Obra Social ”la Caixa”, s’ha recaptat gairebé un milió d’euros per a projectes socials.

 

 

Ajudar a aturar el tràfic il·legal de tigres juntament amb WWF, fer que cada vegada hi hagi menys famílies en situacions de pobresa extrema sumant-te a Hotel Invisible o aconseguir que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats són només algunes de les coses que pots fer. Enguany hi ha gairebé 300 projectes involucrats. “Però sobretot es tracta de moure’s, de fer, encara que siguin petites accions pels altres. Celebrem, principalment, l’acció de donar”, puntualitza el Juan. “Al final parlem de construir un teixit social, parlem de relacions”, prossegueix el Ricard, “entre persones i fundacions o entre voluntaris, gent que es coneix per haver col·laborat en la mateixa causa…”. I són relacions que potser neixen d’un sol dia, però no hi ha cap motiu per posar-los fi.

Si no et pots fer voluntari d’alguna associació perquè tens poc temps lliure, de segur que un dia trobes un forat per anar a donar sang. I si no pots donar sang perquè no arribes al pes recomanat, de segur que tens alguna jaqueta a l’armari que fa segles que no et poses, o joguines que ja no fas servir i que pots donar. Pots organitzar una recollida d’aliments o pots fer una donació per a una causa en què creguis. I si avui no tens temps, no passa res: pot ser demà, la setmana que ve o quan sigui. Però si no pots trobar ni una sola raó per no fer res, no hi donis més voltes i fes-ho.

 

Fotografia: Laia Sabaté