La Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet és una de les 36 àrees amb alta diversitat cultural del país on intervé el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social ”la Caixa”. Implementat per entitats socials que coneixen de primera mà la realitat de cada lloc i amb el suport també d’administracions públiques, el projecte se centra en les fortaleses d’aquests territoris i la gent per millorar la convivència i l’entesa d’unes societats cada vegada més diverses i, com no pot ser d’una altra manera, fer que s’ho passin bé. Quan arriba la calor, l’Escola Oberta d’Estiu és un dels pilars del projecte: ajuda a reforçar la feina que fan les entitats infantils i juvenils durant tot l’any.

 Arribem al parc popularment conegut com a “Parc del Motocross” —oficialment, Parc dels Pins— de Santa Coloma de Gramenet. Entre els castells inflables aquàtics, els jocs de taula i un munt de nens i nenes rient i mullant-se sota l’aigua hi ha la Leysi, una nena eixerida i alegre que participa a l’escola d’estiu d’aquest any i que té clar que de gran vol ser arquitecta, amb el seu pare.

 

 

Tot aquest enrenou és per la Trobada de Casals de l’Escola Oberta d’Estiu – La Troca del Triquinyaki, una activitat que, aprofitant els espais públics, posa en contacte famílies i menors de diferents centres de la zona sud de Santa Coloma de Gramenet (barris de Santa Rosa, Raval, El Fondo i Safaretjos).

Avui són majoritàriament els nens de 6 a 12 anys de la Fundació Germina i els dels centres oberts Rialles i Moisès els que estan gaudint d’un matí entretingut i refrescant. Uns 175, en total.

El Parc del Motocross dona l’esquena a la ciutat i no sol ser un lloc de pas. “Per això és bo que la gent del barri vegi que s’hi organitzen coses positives. El treball comunitari que estem portant a terme té una gran capacitat de transformació de la zona”. I és una bona notícia que els habitants més joves comencin a construir records positius en aquest lloc.

La trobada de casals d’avui és un bon exemple de dinamització de l’espai públic i la Leysi ens ho corrobora: “Estic molt emocionada, feliç i nerviosa alhora, perquè és el primer cop que puc fer moltes d’aquestes coses”, diu la nena, extremadament contenta i xopa, després de tirar-se pel tobogan del castell inflable. Aixecant els braços com si fossin les ales d’un avió, ens explica que a dalt de l’atracció s’ha sentit com si estigués volant.

Cristina Martín, tècnica també del Projecte ICI a Santa Coloma, afirma que el que més l’omple d’aquesta mena d’activitats és veure que els nens s’ho passen bé com ho fan la Leysi, la Wissal, la Thalia, el Moha o els cinc veïns sikhs que també s’han sumat a l’esdeveniment. “Alguns passaran tot l’estiu a la ciutat, així que és fantàstic que puguin gaudir d’un matí lúdic fent activitats a què normalment no tenen accés”.

Després dels castells, arriba el moment de l’escuma. Els nens ballen la Rosalía i Daddy Yankee. L’èxit rotund del dia és sentir com els petits gaudeixen mentre al seu voltant una infraestructura humana vetlla per ells: tècnics d’ICI, membres de l’associació de veïns, agents de protecció civil, familiars i professionals mèdics, tots junts per fer possible que aquests nens i nenes tinguin una infantesa despreocupada. Una infantesa en què l’única preocupació sigui decidir a què volen jugar.

Més enllà d’aquesta festa, l’Escola Oberta d’Estiu, a través de totes les activitats que organitza, és l’escenari apropiat perquè nens i nenes interioritzin d’una manera lúdica els valors que afavoreixen la convivència en la diversitat, la igualtat i el respecte cap als altres, i que això contribueixi a transformar l’espai públic en un espai educatiu. La intervenció comunitària intercultural plantejada pel Projecte ICI ofereix una metodologia transformadora que permet abordar els reptes del territori amb institucions, professionals i ciutadania. I l’avaluació comunitària recent que s’ha fet a Santa Coloma deixa un llegat de bons resultats en la millora de la convivència i la cohesió social en els barris en què s’ha intervingut. Una entesa que continuarà dibuixant somriures de complicitat a la cara de molts veïns.

 

Text: Laura Calçada
Fotografia: Xavi García