George Orwell deia que “veure el que tenim davant dels ulls requereix un esforç constant”. Ara són pocs els col·legis i instituts que dediquen un espai en els temaris a analitzar, contrastar i detectar les anomenades fake news, notícies virals que corren com la pólvora en els mitjans socials i contribueixen a desfigurar la realitat. L’Escola Solc i tres col·legis més han estat els primers a introduir un taller per detectar-les i combatre-les, activitat que aquest curs 2018-2019 arribarà a totes les escoles catalanes i que forma part del programa d’alfabetització mediàtica eduCAC.

Les notícies falses no són un fenomen nou. El 1938, el cineasta Orson Wells va emetre un “noticiari de caràcter urgent” basat en la novel·la de H.G. Wells La guerra dels mons en el qual narrava, en directe, l’arribada d’extraterrestres als Estats Units. Tot i que va avisar sobre el caràcter fictici del relat, el programa va causar pànic i una gran alarma social per tot el país.

Avui en dia, les fake news són molt més sofisticades. Vivim en l’era de la immediatesa. I alguns mitjans de comunicació es llancen a publicar notícies sense contrastar-ne abans les fonts, simplement per fer créixer l’audiència i sense importar-los gens ni mica que estiguin contribuint a la desinformació. Malgrat això, no tot el pes recau en el periodisme. Les notícies falses també ens arriben a través de la missatgeria mòbil i les xarxes socials, i es comparteixen d’una manera massiva. Una dada per entendre fins a quin punt tot això és important: dels joves que llegeixen les notícies on-line (tres quartes parts del total), un 76 % s’informa a través de Facebook, un 51 % consulta la premsa digital i un 45 % s’assabenta del que passa al món llegint fils de Twitter.

 

 

 

Davant d’aquesta nova realitat, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya presenta eduCAC, una programa d’educació en comunicació mediàtica que ofereix recursos educatius i materials didàctics a escoles, instituts i famílies i impulsa tallers com el de consum crític i ús responsable de la informació i els mitjans de comunicació, que s’adreça a estudiants de secundària i es fa a l’Escola Solc.

Fundada el 1979, en plena Transició, Solc no és una escola qualsevol. Es tracta d’una cooperativa, finançada per pares i personal docent, que va ser pionera a l’hora de comprendre des del començament la importància del llenguatge audiovisual i, més endavant, de l’ús de les xarxes socials. Molts professionals del món de la comunicació i el periodisme porten els fills a aquesta peculiar escola. I un dels responsables d’integrar el llenguatge audiovisual a les classes és el professor Ramon Breu Panyella. Fa 30 anys que el Ramon treballa com a professor d’història, tot i que va començar el seu camí en el món del cinema, muntant cineclubs de pel·lícules censurades pel franquisme en un barri de l’Hospitalet. Va ser precisament la motivació per acostar el llenguatge audiovisual als estudiants el que el va fer acabar en el món de la docència. “Ensenyem els fills a llegir literatura, però no a llegir cinema ni a fer un ús adequat de les xarxes socials”, assegura.

Aquest serà el segon any que l’escola porta a terme el taller de notícies falses. “Costa molt d’integrar aquesta mena de projectes als temaris reglamentaris, però gràcies a la voluntat de molts professors aconseguim trobar hores per impartir els tallers”, explica el docent. I enguany, gràcies a la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el programa EduCaixa de l’Obra Social ”la Caixa”, seran els mateixos periodistes els que participaran en els col·loquis i impartiran els tallers per fomentar el pensament crític entre els joves.

A l’Escola Solc van més enllà. Els alumnes han dissenyat un decàleg per compartir amb la resta de companys sobre com cal actuar davant les fake news. No compartir una notícia si no s’ha contrastat, fixar-se en el mitjà que publica la informació o en qui firma la notícia són algunes de les recomanacions. Als tallers s’analitzen casos reals —com el dels comptes bancaris de Trias a Suïssa, que va aparèixer a Twitter i va desaparèixer d’internet després de confirmar-se que era un rumor fals— i es fan activitats com comparar, per exemple, tres informatius de cadenes diferents per contrastar la ideologia i la subjectivitat de les notícies. Breu destaca la urgència de tallers com aquest que ajudin els nois i noies a detectar notícies falses i que contribueixin a crear alumnes amb una mirada crítica i objectiva del món que ens envolta, perquè “només així aconseguirem una societat d’individus crítics, menys flexibles i manipulables, i democràcies sòlides i enfortides”.

 

Text: Clara Gil
Fotografia: Rita Puig-Serra