L’slime va causar sensació. Nenes i nens feien cua per crear un trosset de massa brillant i enganxosa d’aquest fluid no newtonià. Mentrestant, a la plaça de CosmoCaixa, una parella de gegants i diversos capgrossos de Calella donaven voltes al so de la gralla. Miressis on miressis, hi havia criatures corrent, jugant i rient. El motiu de tant de moviment era la celebració de la 8a edició del Dia del Voluntari de ”la Caixa” 2019 a Barcelona, una jornada lúdica que se celebrava a 42 actes de tota Espanya, amb un total de mil voluntaris i més de cinc mil nenes i nens en situació de vulnerabilitat.

A la Sofía, de l’escola Màrius Torres, el que més li va agradar va ser l’inflable del futbolí: “Li pilota era dura, i gairebé marco un gol!”. L’Alex, de l’Esplai La Gresca, ens va animar a seguir la seva coreografia al ritme d’una cançó de Michael Jackson. Una nena del Centre Diari Sant Josep ens va interrompre per dir-nos amb un somriure d’orella a orella que s’estava divertint un munt. Va ser un no parar. També vam parlar amb uns quants adolescents, que ens van explicar les peticions per a l’any que ve: a la Deborah li agradaria que hi hagués nines Nancy per poder-les pentinar, i a en Joan Manel li encantaria poder tocar instruments i fer un taller de jardineria.

 

 

 

Com ens va dir l’Anabel, treballadora de l’associació sense ànim de lucre INVIA, aquest dia a CosmoCaixa es notava el caliu de les entitats i els voluntaris. “És una gran ocasió per fer comunitat i sensibilitzar, a més de ser ideal perquè les famílies que normalment no poden accedir a aquesta mena d’esdeveniments, s’ho passin bé”. De fet, un dels objectius principals de la jornada d’aquest any era contribuir al desenvolupament i la integració dels menors en risc d’exclusió social a través de diferents tallers lúdics, artístics, culturals i mediambientals.

La xarxa de Voluntaris de ”la Caixa” va fer els primers passos l’any 2005. Aleshores estava formada per treballadors, extreballadors, familiars i amics de l’entitat. Catorze anys més tard, l’associació entra a l’adolescència amb una salut fantàstica i ara els clients també poden dedicar part del temps a les milers d’activitats que beneficien i acompanyen més de 200.000 persones l’any.

Com ens va explicar en Ferran, voluntari i coordinador d’activitats de salut i gent gran, “hi ha activitats amb un perfil de canvi, que requereixen una dedicació més continuada, i d’altres amb un perfil més festiu i lúdic. El Dia del Voluntari és clarament lúdic, però, a més, és molt més que un dia”. Josep Prats, un altre voluntari i extreballador de l’entitat, ens va dir que una de les seves activitats preferides és portar un grup de nois a visitar el Museu del Barça. “Una experiència inoblidable per a tothom, fins i tot per als petits seguidors del Madrid!”.

Mentre exploràvem tot el que anava passant (llançament de coets, dibuix, esport, etc.), xerràvem amb famílies de Pakistan i de la República Dominicana i ens creuàvem amb la Denisse, una noia de 14 anys que havia vingut amb els seus companys del Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Maria Reina. La Denisse ens va dir que de gran vol ser psicòloga perquè li agrada “analitzar el comportament humà” i, quan li vam preguntar per la importància de la jornada, no va vacil·lar: “El Dia del Voluntari els nens i nenes interactuen i es diverteixen”.

Si hem de jutjar per les cares d’emoció dels pares i mares, no ens va quedar clar qui estava més content d’haver pogut celebrar aquesta octava edició del Dia del Voluntari. El que sí que era evident per a tots era la necessitat d’aquesta trobada. Que per molts anys més es pugui continuar celebrant la noble tasca del voluntariat, perquè són precisament els voluntaris els que ens recorden diàriament que un món millor i més solidari és possible.

 

Text: Laura Calçada
Fotografia: Arnau Rovira