Green Book no només és la pel·lícula guanyadora dels premis Oscar, també és una declaració d’intencions. Perquè la convivència intercultural és inexcusable, en qualsevol racó del planeta. A Las Norias de Daza (El Ejido), la diversitat ètnica, amb un altíssim percentatge de població immigrant, i també la baixa renda per capita dels seus habitants, converteixen aquest territori de l’oest andalús en una zona prioritària per a l’associació CODENAF —de les poques que hi ha a escala nacional que estiguin gestionades per les mateixes persones immigrants, en aquest cas procedents del Marroc. Amb el suport del Projecte d’intervenció comunitària intercultural que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”, el balanç després de sis anys de treball és clar: “La qualitat de la convivència és molt millor avui en dia”.

Kaoutar Boughlala, nascuda a Tetuan, va ser una de les joves universitàries marroquines a Granada que va decidir, juntament amb un grup de companys, crear el 1996 una associació per treballar el fenomen de les migracions, des del país d’origen fins a la integració en terra d’acollida. Més de 20 anys després, Boughala continua al capdavant de CODENAF (Cooperació i Desenvolupament al Nord d’Àfrica), entitat amb una sòlida xarxa de centres a tot Andalusia, que treballen la gestió de la diversitat a les zones més desafavorides i amb un grau més alt d’interculturalitat de tota la regió.

 

 

Pionera per ser una de les primeres associacions fundades i gestionades per persones immigrants procedents del Marroc, CODENAF duu a terme una tasca d’especial rellevància a El Ejido (Almeria), un municipi amb més de 30.000 estrangers censats —marroquins, majoritàriament— on es desenvolupa el Projecte ICI per fomentar la convivència i el respecte a qui és diferent.

“Actualment tenim més de 9.000 persones acollides en aquest programa a El Ejido”, explica Kaoutar Boughlala, qui, després de sis anys de treball comunitari a la zona, insisteix en el fet que, “des del 2012 i fins avui, la qualitat de la convivència i de la mirada cap a l’altre ha millorat molt. I no és una impressió personal, són dades de l’enquesta anual que fa l’Obra Social ”la Caixa”, desenvolupada amb una metodologia científica, i que enguany ha donat uns resultats molt positius”, assegura.

Per a la Kaoutar, la polarització actual de la política a Andalusia, amb l’aparició de discursos que en molts casos menyspreen la feina que es fa en favor de la tolerància i el respecte a l’immigrant, “no afecta la vida diària”. “Una cosa són els discursos polítics i l’altra, l’aplicació d’aquestes polítiques, que encara no ha arribat”, explica la directora de CODENAF, que assegura que la seva associació treballa “el problema de la quotidianitat, que és on hi ha l’autèntica convivència. Es produeix una contradicció. La crisi ha creat un clima d’incertesa difícil de gestionar en el terreny personal i col·lectiu. L’immigrant té rostre i és fàcil d’identificar; per tant, han posat cara a un suposat culpable. Tanmateix, molts d’ells s’han sorprès: no se senten mal vistos ni atacats. En el dia a dia es conviu amb menys recel del que sembla i la gestió de la diversitat és menys traumàtica”, insisteix Kaoutar Boughlala, que deté el seu discurs per parlar de la tasca de CODENAF a Las Norias de Daza, el barri més deprimit de l’oest d’Almeria.

Gràcies al Projecte ICI, l’associació té una relació directa amb la població a la qual atenen: “Acudeixen a nosaltres per referència”, assegura. Classes d’espanyol —“el primer pas per a una veritable integració”—, assessoria jurídica i formació professional determinen la tasca de CODENAF a la zona, a la qual se suma un projecte que lluita contra la pobresa infantil i que es porta a terme a les escoles, “on treballem amb infants i famílies en situació de vulnerabilitat en qüestions d’oci i temps lliure”. Al costat de les activitats lúdiques, hi ha una branca d’aquest programa enfocat a l’atenció directa de joves expulsats de les aules, i també, en un pas previ, de prevenció de l’absentisme. “Entenem que l’educació és la base de tot”, sosté la Kaoutar.

I de l’educació a la cultura: realització de curts cinematogràfics, exposicions i activitats literàries adornen la vida diària a Las Norias de Daza, la pedania d’El Ejido en la qual, precisament, s’ha desenvolupat aquest mes de febrer la primera edició de La Setmana de les Lletres i les Arts, en el marc del projecte ICI. “Ha estat una edició on s’han fet molts tallers, tant en diferents centres educatius com a la biblioteca municipal; cal destacar la realització d’una trobada poeticoliterària oberta a tota la comunitat, a la qual han assistit un nombre molt elevat de persones interessades. L’acte ha consistit en una aposta clara del territori per la cultura i la convivència intercultural”, assenyala la directora de l’associació.

 

Text: Amalia Bulnes
Il·lustració: Lorena Ribera