Els van dir que estaven boges, però van formar un equip que es va atrevir a competir amb nois i es van dedicar a marcar gols sense treva. Ningú no va apostar per elles, però avui són les flamants guanyadores de la lliga de segona infantil masculina de futbol i ambaixadores de la campanya de recollida de llet Cap nen sense bigoti. Un exemple esportiu, feminista i de somnis sense barreres que transformen la realitat.

Tenen entre 12 i 14 anys i ja han acomplert un repte que semblava impossible: guanyar amb el seu equip, AEM Lleida, la lliga de segona masculina! I ho amb fet per la porta gran, amb una sola derrota de 22 partits, i s’han convertit en l’equip més golejador del torneig amb 93 gols i el que menys n’ha rebut: 25. “Crec que hem donat una lliçó al món: el futbol també és per a les dones”, afirma rotundament Andrea Gómez, la capitana de l’AEM de Lleida.

El secret de l’èxit? Sembla  que no n’hi ha un, sinó tres. El primer, la tècnica. “Els nois ens guanyen físicament, però en la tècnica nosaltres som millors”, assegura Alba Caño, la responsable del gol de la victòria. El segon és la constància en el treball, ja que, als tres dies d’entrenament setmanal, hi afegeixen una moral de ferro: “Quan perdem ens animem entre nosaltres, només ha estat un mal partit! Cal tornar a entrenar i millorar els resultats”, explica Sofía Milla, l’extrem-central. “Una vegada vam perdre i l’endemà vam guanyar 12 a 0”, relata orgullosa Laura Martí, la millor portera de la lliga. Però el tercer secret, i el més important d’aquestes guanyadores, és l’amistat. Tot i que n’hi ha que són del Barça i d’altres del Reial Madrid, els seus ídols van des de Ronaldo i Casillas fins a Iniesta i Xavi Hernández, aquestes 17 futbolistes estan convençudes que, pel fet de ser amigues, juntes juguen molt millor.

Ara, després d’una merescuda victòria, les noies viuen un somni: surten a la tele, les contracten les grans marques, les entrevisten per al New York Times, han guanyat el premi anual Esport i Superació de l’Associació de Premsa Estrangera, i fins i tot s’han convertit en ambaixadores de Cap nen sense bigoti, la campanya de recollida de llet que es fa a les 1.320 oficines de CaixaBank a Catalunya i també on-line, perquè tots els nens puguin somiar amb molt més que amb una bona alimentació. El 2016 es van recollir 1,5 milions de litres de llet, i l’objectiu enguany és batre un nou rècord i fer arribar aquest aliment als gairebé 350.000 nens que viuen en situació de vulnerabilitat.

Parlant de somnis, les integrants de l’AEM de Lleida somien amb convertir-se en futbolistes professionals i poder jugar un dia la Champions League femenina. I per si això del futbol no surt, tenen més plans: ser veterinàries, militars, cantants, fisioterapeutes, mestres… Si ni els prejudicis, ni les crítiques, ni la feina dura, ni les barreres de gènere amb pogut amb elles, no hi ha dubte que aconseguiran tot allò que es proposin.

 

Text: Ana Portolés
Fotos: Rita Puig-Serra