En un parc ple d’infants i adolescents expectants, amb un munt de samarretes blaugranes per signar i unes ganes boges de parlar i jugar amb els seus ídols, pot ser que sigui el somriure de Ronaldinho i el seu joc assambat allò que desperti passions. Però quan arriba Carles Puyol, el guerrer noble i exemplar, als menuts se’ls encén la mirada.

El 26 de setembre passat, Puyol i Ronaldinho van inaugurar un nou Cruyff Court amb el suport de l’Obra Social ”la Caixa”, la Fundació Cruyff i la Fundació FC Barcelona a les Roquetes, un petit municipi del Garraf que poques vegades ha vist passar estrelles del futbol tan importants.

Els Cruyff Courts són camps d’ús lliure i estan pensats perquè tots els nanos, sobretot dels barris més desafavorits, estiguin actius, puguin jugar en condicions, aprenguin a tocar la pilota amb tacte, siguin responsables i tolerants, i treballin millor en equip.

 

 

El de les Roquetes se suma ara als camps apadrinats per Hristo Stóitxkov, Sergio Busquets, Gerard Piqué i Xavi Hernández, entre d’altres. En total, es preveu la construcció, el manteniment i la dinamització de 15 camps a tot Catalunya. I en tots perviurà la visió de Johan Cruyff. Amb un objectiu final: transformar espais i transformar vides. “Si jo de petit hagués tingut un Cruyff Court a la vora”, diu Puyol, “hi hauria instal·lat una tenda de campanya per quedar-m’hi a dormir!”.

En la inauguració del camp de les Roquetes, Ronaldinho es va guanyar els més petits amb el somriure i la manera de jugar que tant el caracteritzen. Puyol, per la seva banda, va estar consolant un nen indignat per haver fallat un penal. De fet, hi ha dotzenes de gestos i anècdotes públiques amb què Puyol, a més d’un defensa excel·lent, ha demostrat ser un exemple per a grans i petits. N’és un exemple quan va manar als seus col·legues del Barça que paressin de celebrar un gol al córner de l’estadi del Rayo, perquè ho considerava una falta de respecte als aficionats, ja que el resultat era molt desproporcionat.

Jugadors com ell i molts dels seus companys són símbol d’aquests valors que Johan Cruyff i els projectes de la fundació que duu el seu nom sempre han intentat transmetre. “L’esport et dona valors essencials que després et serveixen per a la vida: el respecte al company, l’esforç, la perseverança, no enfonsar-te en els mals moments, no creure’t el millor quan una cosa et surt bé…”, va dir Puyol mentre conversàvem. I quan va acabar amb nosaltres, va tenir temps de parlar, fer-se selfies i signar samarretes, juntament amb Ronaldinho, amb tots i cadascun dels nanos que li ho demanaven amb crits d’il·lusió.

 

Text: Germán Aranda
Il·lustracions: Ricardo Polo