Creure en les persones, en la seva capacitat per créixer, treballar i superar adversitats, creure en un futur millor i en una societat amb més oportunitats, és creure en l’ocupació. Avui expliquem el cas d’Estela Ruiz, una noia amb la síndrome de Down de 27 anys que gràcies a Incorpora de ”la Caixa” ha trobat el seu lloc al món laboral. Aquesta és una de les històries, de compromís i il·lusió, que inspira la nova campanya de la Fundació que té com a lema: Nosaltres en diem ”la Caixa”.

 Aconseguir una feina no és tasca fàcil per a ningú i encara menys per a persones com l’Estela. I aquí estan les xifres per comprovar-ho: a Espanya només dos de cada deu persones amb discapacitat intel·lectual té feina. És hora de deixar de banda els perjudicis i entendre que aquestes persones no només poden complir amb la funció assignada, sinó que a més poden aportar un valor diferencial a les empreses. El programa Incorpora de ”la Caixa” basteix ponts entre el món laboral i aquests col·lectius, i fa possible que avui persones com l’Estela Ruiz posin tota la il·lusió treballant en un Starbucks de Madrid.

 

 

Feia 10 anys que la Milena Pineda treballava a Starbucks quan un bon dia li van dir que s’incorporava a la plantilla del passeig de la Castellana una jove amb síndrome de Down: “Com que no teníem experiència treballant amb persones amb aquesta condició, al començament no sabíem quanta feina li havíem de donar. Però aviat ens vam adonar que aprenia molt de pressa i que estava molt il·lusionada perquè era la seva primera feina”.

Sis mesos després, l’Estela ja és una treballadora com les altres i s’emociona explicant la seva experiència: “Em fa molta il·lusió treballar aquí i aprendre una mica cada dia. Els meus companys m’ajuden molt i els meus pares estan molt orgullosos de mi”. No hi ha cap dubte que està plenament integrada. “Molts dels nostres clients venen cada dia, i quan els vam presentar l’Estela, es van alegrar molt de la iniciativa, i ella té molt bona relació amb ells”, explica la Milena. De fet, l’Estela es ruboritza quan li preguntem per un tal Álvaro, un client habitual, al qual li porta la fruita cada dia a la taula i aprofita per xerrar-hi una mica.

Les persones que busquen feina a través d’Incorpora tenen tècnics d’inserció laboral que els connecten amb les empreses, els formen i els ajuden a desenvolupar la feina diària. En el cas de l’Estela, al seu costat han estat des del començament la Laura i la María, tècniques d’Incorpora en la Fundació Síndrome de Down Madrid. Tot comença amb una entrevista en la qual els tècnics expliquen a l’empresa què poden aportar els candidats i com poden fer la feina. “Vaig sortir l’entrevista molt contenta i feliç”, recorda l’Estela que,amb el seu desenvolupament professional afirma haver guanyat en confiança en si mateixa. Després s’estableix, juntament amb l’empresa, una llista de tasques concretes que, en el cas de la madrilenya, van des de reposar la barra dels condiments, fins a ocupar-se del rentaplats, recollir les taules i procurar que els coberts estiguin sempre a punt. La Laura i la Maria hi van anar els primers dies fins que, en comprovar que l’Estela feia la feina a la perfecció, van anar espaiant les visites. De tota manera, la comunicació entre Incorpora i la cafeteria és constant.

“L’Estela està plena d’energia i entusiasme, i a mi em transmet molta felicitat” explicala Milena. “Va saber canviar la seva rutina ràpidament i treballa amb les mateixes condicions que la resta. Jo soc molt exigent amb  ella. Supervisem la seva feina, però igual que ho fem amb qualsevol que s’incorpora a l’equip.”

El més important és que l’Estela se sent útil i, per tant, integrada en la societat com qualsevol noia de la seva edat. Ha conquerit el cor dels clients i de la resta dels treballadors de l’establiment per la seva bondat i innocència. “Tot el que fa, ho fa amb el cor. No hi ha dia que no em digui com n’està, de contenta, de treballar aquí, encara que això no impedeix que el seu dia preferit sigui divendres perquè ja arriba el cap de setmana”, somriu la Milena.

 

Text: Raúl M. Torres
Fotografia: Rita Puig-Serra