El llegat de Johan Cruyff continua viu en la manera de jugar a futbol de molts jugadors, i també en uns petits camps de futbol d’ús lliure que tenen com a objectiu el gaudi de nens i nenes i la transmissió de valors a través de l’esport: estem parlant dels Cruyff Courts. El novè camp dels quinze previstos a Catalunya que ”la Caixa”, la Fundació Cruyff i la Fundació FC Barcelona han tingut el plaer d’inaugurar ha estat el de Reus, al barri de Mas Iglesias. Li han posat el nom del seu ambaixador: el jugador del Barça, nascut en aquesta ciutat, Sergi Roberto.

El dia de la inauguració, el sol acompanyava l’entusiasme i el xivarri dels alumnes de 6è de primària que havien vingut a veure de primera mà el seu ídol futbolístic. Després dels parlaments institucionals, va arribar el moment del partit amistós entre dos inusuals equips formats per uns quants nanos i dos capitans molt especials: Susila Cruyff, presidenta de la Fundació Cruyff i filla de Johan, i el mateix Sergi Roberto.

 

 

Abans de començar, el jugador de 27 anys del primer equip del Barça —format al planter de la Masia des dels 14 anys i tot un exemple de perseverança, compromís i actitud— va fer una pinya amb els alumnes i els va transmetre que l’objectiu d’aquella tarda era, per descomptat, guanyar, però sobretot havien de passar-s’ho bé. El partit va acabar en empat i l’Arnau, un dels nanos que va marcar un gol, ens va explicar, quan va sortir del terreny de joc, que al principi estava nerviós perquè li havia tocat jugar a l’equip del Sergi, però que “tenia clar que volia marcar un gol per dedicar-lo als meus companys, i ho vaig aconseguir!”.

Els Cruyff Courts són àrees de joc segures que eduquen els més petits en hàbits saludables, per evitar el sedentarisme i prevenir l’obesitat infantil i, a més, com ens va dir el Sergi, tenen les 14 regles (o valors) de Johan Cruyff ben visibles: esperit d’equip, responsabilitat, respecte pels altres, integració, cooperació, personalitat, participació social, tècnica, tàctica, desenvolupament, aprenentatge continu, joc en equip i creativitat. Tot un conjunt d’eines per a la vida que contribueixen positivament al creixement tant físic com mental dels més petits, a partir d’una simple pilota.

Les àvies del Sergi Roberto, l’Agripina i la Rosita, de 92 i 96 anys, que no s’havien volgut perdre la inauguració, ens van confessar que des de ben petit el Sergi esmorzava amb la pilota sota la taula. El lateral del Barça va començar a jugar a futbol al pati de l’escola i en les pistes d’un poliesportiu que hi havia al davant de casa seva. “Quan sortia de l’escola i me n’anava a jugar a futbol amb els amics era quan més bé m’ho passava, i crec que ara aquest Cruyff Court, amb aquestes condicions immillorables, serà perfecte perquè tots els nens i nenes del barri puguin aprendre a jugar i divertir-se”.

 

Text: Laura Calçada
Il·lustració: Marc Pallarés