De vegades les xifres poden ser encara més doloroses que la imatge més potent: en l’informe recent “El futuro donde queremos crecer”, Save the Children assenyala que la taxa de risc de pobresa i exclusió afecta un 28,3 % dels nens i nenes a Espanya, és a dir, 2,2 milions de menors. A més, l’ONG adverteix que, si no es prenen mesures urgents, més d’una quarta part continuarà creixent en pobresa durant la pròxima dècada. Per mirar de posar-hi remei, l’única opció és mobilitzar tota la societat: ciutadans, entitats socials, empreses i administració. Promoure aquest compromís de tothom és l’objectiu de la campanya #Invulnerables.

Sor Lucía Caram, directora de la Fundació Convent Santa Clara, i el pare Ángel, fundador i president de Mensajeros por la Paz, són els impulsors d’aquesta iniciativa contra la pobresa infantil, que té el suport de ”la Caixa” i que suposa una crida urgent a la unió de tots els actors socials amb el lema Contra la pobresa infantil, amb tu som més forts.

“Hem de posar la pobresa al centre de l’atenció i preguntar-nos si ens podem permetre que un de cada tres infants visqui en aquesta situació de vulnerabilitat”, explicava sor Lucía el dimecres 22 de gener durant la presentació del projecte, i afegia: “No podem permetre que la pobresa infantil continuï sent invisible. Volem que surtin de la pobresa hereditària, i això només ho aconseguirem igualant oportunitats”. I per fer-ho, concloïa, cal un esforç comú “perquè junts som més forts que la pobresa”.

 

D’altra banda, el pare Ángel, que recentment ha publicat un llibre titulat Un mundo mejor es posible, feia referència a aquesta esperança explicant que, per arribar-hi, és important no negar la realitat: “No és possible que, en aquest Madrid del segle xxi, si passes per la plaça Major de nit, allò sigui la ‘via dels cartrons’, amb desenes de persones dormint-hi, entre les quals de vegades hi ha nens i nenes. Això s’ha de resoldre. Nosaltres venim aquí per ajudar a posar-hi remei, volem conscienciar i dir que junts tenim més força”.

Per impulsar la campanya #Invulnerables, ”la Caixa” ofereix col·laboració mitjançant CaixaProinfància, que des de fa més de 10 anys atén menors i les seves famílies. David Velasco, responsable del programa, explica que invertir en l’educació dels nens i nenes i les seves famílies és el millor ascensor social per trencar aquest cercle que transmet la pobresa dels pares als fills, i que en aquesta línia es desenvolupa la seva tasca. Pel que fa a la campanya #Invulnerables, Velasco recorda que “la qüestió clau és sumar. Els agents públics prenen, sens dubte, les grans decisions, però nosaltres som complementaris. Tothom, en major o menor mesura, pot aportar alguna cosa per mirar de pal·liar i resoldre aquesta situació tan greu”.

I al fil d’aquesta reflexió Velasco evoca un aforisme xinès: “Si vas sol, arribaràs abans, però si vas acompanyat, arribaràs més lluny”. És un bon resum de l’esperit d’aquesta campanya, que anima a participar-hi fent un donatiu al web somsinvulnerables.org per poder desenvolupar projectes concrets, i difonent-ne el missatge en xarxes socials i a l’entorn més proper.

Davant d’aquesta necessitat de donar a conèixer la campanya, agafen rellevància els ambaixadors. És el cas de Sergi Grimau, exjugador de bàsquet que quan va deixar les pistes es va abocar al treball social amb joves; o de la companyia de ball flamenc Los Vivancos, liderada pels germans del mateix nom, que ja col·laboren amb #Invulnerables mentre recorren el món posant de manifest no tan sols el talent que tenen, sinó també solidaritat i compromís. “Són molt emocionants i necessàries aquesta mena d’iniciatives, i en el nostre cas creiem que des de l’art podem sensibilitzar i comunicar”, explica Aarón Vivancos.

Una altra de les ambaixadores de la causa, la cantant Luz Casal, reflexiona sobre la rellevància de protegir els menors d’avui, perquè ells seran els adults de demà: “La infantesa és el període més important de la vida. El que vivim en aquests anys defineix com serem. I davant del fet que hi hagi infants que no tinguin possibilitats, el més natural és que algú que té sort a la vida s’hi sensibilitzi i ajudi”. Perquè la manera de marcar la diferència és “deixar de dir i començar a fer”.

 

Text: Javier Márquez Sánchez
Fotografia: Miriam Herrera