“La casa de les notícies” podria ser el títol d’una novel·la, un món abstracte en un univers paral·lel o un mural fet pels veïns del barri de Lavapiés o de Gràcia. En aquest cas, però, la frase és una benvinguda. La benvinguda a una aventura que pretén donar ales, punts de vista i excel·lència als 18 alumnes de periodisme elegits entre 172 de tot el territori per formar part de la XIV edició del Programa de beques de periodisme ”la Caixa” – Agencia EFE, considerat per les universitats com el millor d’Espanya. Una aventura que durarà 18 mesos i que pretén convertir aquests joves talents del periodisme en els professionals del demà.

Arribar fins aquí no ha estat fàcil. L’aventura d’aquests 18 joves va començar temps enrere quan van decidir dedicar-se al món del periodisme. A Irene Monmeneu va ser Arturo Pérez-Reverte qui li va contagiar les ganes de narrar. El referent d’Antonio Santos era, és i serà Iñaki Gabilondo. I Paula García admira la manera que té Xavier Aldekoa d’explicar històries sobre l’Àfrica. Ells són tres dels 18 aventurers que, gràcies a les ganes, l’esforç i la manera de fer entendre el que passa al món, ara tenen l’oportunitat d’aprendre dels periodistes a l’avantguarda de l’ofici.

Tots ells estan fent l’últim curs de Periodisme i la primera part de les pràctiques que facilita la beca a les delegacions d’EFE a Espanya. I tots saben que aquesta pot ser una de les grans aventures de la seva vida. “Ja ens hem posat en marxa. L’aventura és frenètica i estem vivint el ritme periodístic intens d’una redacció. És la manera d’aprendre, i estem aprenent molt!”, ens explica un altre dels becats, Demófilo Peláez.

 

 

L’aventura va quedar inaugurada oficialment la setmana passada en l’acte de benvinguda institucional, que es va celebrar a la seu de l’Agencia EFE, on el debat i la reflexió sobre els temps que vivim, les notícies falses i la necessitat de nous punts de vista van ser compartits amb els 18 afortunats. “Heu d’arriscar, patir, però sobretot aprofitar aquesta oportunitat que arrenca”, els va dir Fernando Garea, president de l’Agencia EFE i ara un dels nous mentors.

Jaume Giró, director general de l’Obra Social ”la Caixa”, els va demanar “ser honestos i valents, perquè el periodisme es pugui obrir camí en la jungla d’internet i les xarxes socials”. I, davant d’aquest repte, els aventurers es van encoratjar. L’Antonio va parlar de la necessitat de lluitar contra la desinformació; la Irene, de les ganes que té per despertar les consciències d’Occident, i la Cristina va anar més enllà. Ella arriba des de Tenerife i vol ser part activa del periodisme polític: “S’ha de combatre personatges com Trump, que posa traves perquè la premsa no expliqui la veritat; i això, al capdavall, és la nostra feina”.

Després d’aquest primer episodi, arribarà el moment de sortir a l’estranger, en una de les delegacions internacionals d’EFE. En aquest punt, la majoria coincidia: volen aprofitar la beca per anar-se’n tan lluny com puguin. I ho diuen sense vacil·lar i amb el desig de trobar-hi totes les històries que sempre han somiat explicar al món.

Aquests joves tindran l’oportunitat d’aprendre i alhora ensenyar. Aportaran ensenyant la mirada que té la seva generació sobre un món on el canvi és una constant: “Avui en dia, quan comencem a estudiar ja sabem que no ho tindrem gens fàcil, així que entrem en aquest món sense donar res per fet”, va dir la Paula, i els periodistes Àlex Cubero i Paula Ericsson, padrins d’aquesta XIV edició del programa de beques de l’Obra Social ”la Caixa” i antics becats, van assentir. “No heu de tenir por de sortir de la vostra zona de confort: de les correccions i de les bronques també s’aprèn”, els va aconsellar Ericsson.

La vida de l’Àlex continua lligada a EFE com a redactor polític a Barcelona. La Paula, en canvi, treballa actualment a la revista digital La Mira. Al seu dia, ella va triar Ciutat de Mèxic com a destinació de la segona part d’aquesta beca i, tot i que ja no treballa a EFE, defensa que el rigor i el treball dur que va aprendre allà continuen sent part del seu ADN com a periodista. Ningú millor que ells per aconsellar aquestes joves promeses: “Els diria que siguin com una esponja”, va afegir l’Àlex, “que tinguin humilitat per absorbir i aprendre de tothom i, alhora, valentia per plantejar propostes”.

Entre tots, amb aquesta mirada crítica que estimula la reflexió i el debat, s’anirà donant forma al que Fernando Garea opina que haurien de ser les cases de notícies. Perquè les redaccions perfectes són precisament les que combinen l’experiència dels periodistes veterans amb la mirada fresca dels joves.

 

Text: Tendencias.tv
Fotografia: Miriam Herrera