Avui no és dilluns, ni Dimecres de Cendra, ni el Dia de la Marmota. Avui és el Dia Mundial de les Petites Coses… i el millor és que demà, també. Perquè cada dia hauria de ser el dia dels hàbits que semblen més trivials. De les lliçons i els valors més simples. Dels petits grans costums. Com els que s’ensenyen a centenars de nens als Berenars Solidaris de l’Associació Barnabitas amb el suport de l’Obra Social ”la Caixa”.

A tots ens agraden les grans històries. Gaudir del plaer de seure a escoltar gestes sorprenents amb finals inesperats. Recordar que de vegades el que és increïble també passa, que alguna cosa mai vista espera darrere d’aquella cantonada per on passes cada dia.

Però la història que et volem explicar avui és una història molt petita. Una d’aquelles que has sentit una vegada i una altra. Tan familiar com la casa on vius, tan coneguda com el camí que recorres cada dia fins a l’oficina o com el got on deixes el raspall de les dents. Avui no volem parlar-te de les grans històries, sinó recordar-te que, de vegades, les històries més especials s’amaguen en els detalls més petits.

Gràcies als Berenars Solidaris de l’Associació Juvenil Barnabitas hem après a veure la màgia darrere d’aquelles coses que normalment mirem però no veiem. Una dècada de col·laboració amb el programa contra la pobresa infantil de l’Obra Social ”la Caixa”, molta dedicació i un gran compromís han aconseguit oferir més de 1.400 berenars a nens i nenes que estan en risc d’exclusió social.

Cada 15 dies, els professionals de Barnabitas i els voluntaris de l’Obra Social ”la Caixa” es reuneixen per preparar més de 600 entrepans, que es reparteixen als nens juntament amb un important ensenyament per a tota la vida: els bons hàbits.

Rentar-se les mans abans de menjar i les dents després; fer els deures; entrar de manera ordenada a l’aula; tenir cura d’un hort urbà per poder menjar de manera saludable; recollir les joguines o respectar els companys. Són coses tan petites, però que tenen tant de significat, que des d’aquí proclamem ben alt i ben fort que cada dia és el Dia Mundial de les Petites Coses.

 

Fotografia: Rita Puig-Serra