L’era de “comprar-tirar-comprar” té els dies comptats. Almenys per als aparells elèctrics i electrònics. La normativa actual no tan sols exigeix a les empreses fabricants que es responsabilitzin de recollir i descontaminar els productes quan ja no tinguin vida útil, sinó també que fomentin la reparació dels que, per avaria, tara o desistiment del consumidor, han sortit dels circuits de venda habituals. I aquí és on entra la Fundació Engrunes: una entitat sense ànim de lucre dedicada a fomentar la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat que ha vist en la reparació d’aquests aparells elèctrics una oportunitat per formar i donar feina als joves en situació de vulnerabilitat, a través del projecte Aparells de segona oportunitat. Per això, enguany s’han seleccionat en la Convocatòria d’Inserció sociolaboral del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials de la Fundació ”la Caixa”, que fa 20 anys que dona suport a milers de projectes socials relacionats amb la inclusió sociolaboral, la lluita contra la pobresa infantil o l’atenció a la discapacitat. 

“El millor remei contra tots els mals és la feina”, va dir en el seu dia el poeta Charles Baudelaire. Però podria ser, també, el lema de la Fundació Engrunes. “Tot i que no és l’únic, vam pensar que és a través de la feina que una persona té més probabilitats d’integrar-se”, diu Encarna González Jiménez, vicepresidenta de l’entitat. Des que es va crear, fa gairebé 40 anys (1982), han posat tot l’esforç a facilitar la inserció sociolaboral de les persones en situació de vulnerabilitat, creant ocupació en el sector de la construcció (en concret, de la rehabilitació d’habitatges) i també en la recollida, el reciclatge i fins i tot la recuperació del que llancem, però que encara pot tenir una segona vida, com ara mobles o roba.

 

 

A la seva nau industrial de Montcada i Reixac s’eleven, com en un Tetris, piles i piles de contenidors plens de roba, sabates, ceràmiques, mobles, joguines o llibres. Fins i tot tenen una tele dels anys 40. També hi ha cubells plens de mòbils, prestatgeries amb plaques base, forns o microones i palets amb rentadores o neveres. Tot ha estat rebutjat per nosaltres. Però algunes coses es poden arreglar. I aquí, les arreglen. O si més no, ho intenten. I les que poden arreglar tenen una segona vida. Les que no, les desballesten i en guarden les peces. La resta, les reciclen. D’això se’n diu economia circular. 

Explica l’Encarna que a Engrunes ajuden persones de qualsevol col·lectiu, però que els joves sempre els han preocupat. “En aquells que viuen en un entorn vulnerable, pensem que és millor intervenir abans que arribin a l’edat adulta. I el sector de la gestió de residus, que ha anat evolucionant, ens obre ara l’oportunitat de treballar amb la reparació d’aparells elèctrics i electrònics”.

La creació del marc legal adequat ha tingut molt a veure amb això, ja que obliga els fabricants a fer-se càrrec dels residus que generen els seus productes i obre la porta a reparar els que es poden tornar a fer servir, amb l’objectiu de reduir el consum i, en conseqüència, l’impacte en el medi ambient. I això planteja la generació de llocs de treball específics en el tractament d’aquestes deixalles.            

Així, el 2019, juntament amb l’Associació Adròmines, una entitat també sense ànim de lucre i amb la mateixa finalitat social de la Fundació Engrunes, van crear The Good Plug, amb la qual se centraran a gestionar els residus i reparar aquests aparells perquè puguin tornar a ser utilitzats. De fet, Alba Tello, responsable de projectes de The Good Plug, explica que “un dels objectius de la normativa és reutilitzar entre el 3 i el 4 % del total anual de residus d’aparells elèctrics i electrònics, que poden ser aquells que tinguin una petita tara, els que tinguin una avaria reparable o els que són descartats pels consumidors descontents agafant-se a allò de “si no està satisfet, li tornem els diners”. “Aquests productes no tornen als canals de venda ordinaris”, aclareix.            

I arran d’això, van decidir impulsar un projecte per fomentar l’empleabilitat dels joves en situació de vulnerabilitat: Aparells de segona oportunitat. Amb aquest projecte, formaran joves menors de 35 anys en situació o risc de vulnerabilitat, que alhora seguiran un itinerari d’inserció sociolaboral, gràcies a la creació d’un nou servei pilot de reparació d’aquests aparells que, més tard, es destinaran a equipar els pisos d’emergència social de les administracions públiques. 

No obstant això, va arribar el coronavirus i la paràlisi d’una part de les activitats que duia a terme la Fundació Engrunes, cosa que es va traduir en una reducció dels recursos econòmics que necessitaven suport per dur a terme la seva activitat i ha endarrerit la posada en marxa del projecte. Però el suport de la Fundació ”la Caixa” els brindarà l’impuls inicial necessari per arrencar-lo. “Necessitem fer una inversió i tenir una estructura mínima perquè els joves facin aquesta formació i comencin l’activitat laboral. Aquest suport és com un trampolí, un punt de partida que ens donarà impuls per fer activitats que, després, es traduiran en ingressos. Més endavant, el repte serà arribar a tenir un balanç econòmic i social equilibrat”, diu l’Encarna. Així, esperen començar, com a molt tard, durant el febrer. 

La fundació té intenció de vendre els dispositius que no es destinin a pisos d’emergència social a través d’un e-commerce. “Reivindiquem les compres de segona mà professionalitzades”, diu l’Encarna, qui recorda que aquests aparells es vendran amb totes les garanties (de fet, la llei els obliga a donar una garantia d’un any). “El funcionament és gairebé com un de nou”. 

No obstant això, l’Alba recorda que la implicació de la ciutadania és fonamental. “Els aparells elèctrics i electrònics no s’han de tirar al contenidor gris, si no, van directament a la incineradora, o s’enterren en abocadors d’alguns municipis. I independentment de la contaminació que pugui generar, es perd una matèria prima útil o un aparell que podria tenir una segona vida”. 

 

Fotografia: Laia Sabaté