Mentre que avui en dia molta gent busca la mitja taronja a les populars apps de cites, el dimecres passat a CaixaForum Barcelona més de 160 persones en risc d’exclusió social van buscar un match laboral amb alguna de les 11 empreses que van participar a l’speed dating organitzat per Incorpora Barcelona i quatre entitats socials (Salut i Comunitat, Insercoop, Comunitat Activa ABD i Recollim).

A cada taula, una cita ràpida. A una banda, els candidats: aturats de llarga durada, persones més grans de 50 anys, migrants, gent amb discapacitats físiques o psíquiques, joves d’entorns vulnerables… Persones per les quals trobar feina és una miqueta més difícil del que ja és per a qualsevol. A l’altra, les empreses: Sodexo, Grupo Eulen, Bicing, Acciona, Atysa, Ndavant, Synergie, Accent Social, Adecco, Citius i Grupo SIFU.

En aquestes cites ràpides, cada candidat té cinc minuts per transmetre les seves aptituds i convèncer l’encarregat de seleccionar el personal de l’empresa de torn que ell és la persona adequada per cobrir la vacant. Un format breu i distès que permet als qui busquen feina fer un primer contacte amb les futuribles persones que els contractin i, a les companyies, parlar amb un gran nombre de candidats en un sol dia. Els llocs més demandats en aquesta jornada han estat els de personal de neteja, conserges, gerocultors, atenció al client i logística.

 

 

Si aquest estiu fas servir el servei de bicicletes compartides de Barcelona, per exemple, pot ser que qui et deixi l’estació preparada sigui el Rafa Rodríguez. El Rafa té 58 anys i gràcies a l’speed dating laboral organitzat pel programa d’inserció laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, Incorpora, diu que està més a prop que mai que el contracti Bicing. El Rafa va viure 6 anys als carrers de Barcelona. “És molt difícil sortir-ne si no t’ajuden”, afirma. Però diu que ell va tenir sort: gràcies al centre d’acollida Assís i a la Comunitat Activa ABD, va aconseguir pis i, ara, feina.

Un altre cas d’èxit és el de la Myriam Vega. Una dona xilena de 58 anys que durant aquesta cerca de mitges taronges laborals ha aconseguit una feina de netejadora en una residència estudiantil a través del grup Eulen. “La noia que em va entrevistar va ser molt propera i familiar”, diu la Myriam. L’Ana Roncero, encarregada de seleccionar el personal a Eulen, ens explica que ve de perles tenir uns minuts per xerrar amb els candidats. “Ens agrada escoltar la gent. Amb la Myriam vam parlar molt de la seva experiència com a cuidadora d’ancians”.

“A l’oficina no tens la capacitat de citar 40 persones en un matí”, comenta la Yolanda, seleccionadora de l’empresa d’energies renovables Acciona. El gran nombre de candidats que pots conèixer i els processos que s’aconsegueixen tancar en tan poc temps són el gran reclam d’aquest speed dating per a les empreses.

Un altre dels candidats és el Marc Puente, de 39 anys, amb una malaltia pulmonar crònica i veí de l’Hospitalet. El jove s’ha presentat a la cita ben net i polit i ens explica que ha estat fent un curs de consergeria i control d’accessos. Avui espera trobar feina de conserge. “Com que ara la gent compra per Amazon, als blocs de pisos hi ha feina de paqueteria tot el dia”. El jove té moltes ganes de començar a treballar.

La Raquel Burgueño, coordinadora d’Incorpora a Barcelona, no para ni un moment en tot el matí i fa cara de satisfacció quan veu que la jornada està donant fruits. Ella, com altres tècnics del programa, basteix ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral. L’any passat el programa va facilitar, només a Barcelona, 7.583 llocs de treball gràcies a la implicació de 2.102 empreses i 94 entitats socials.

De manera prèvia a aquesta jornada, els tècnics del programa es van encarregar de seleccionar les companyies participants i van impartir unes sessions informatives i d’apoderament als candidats en què els van explicar què podien esperar d’aquest dia, a banda de preparar-los per a les entrevistes a través del treball de competències transversals (treballant l’autoestima, la comunicació i la imatge personal).

“Tot i que cada entitat tingui una manera pròpia de treballar, l’speed dating laboral demostra una vegada més que totes treballem amb el mateix objectiu i que l’impacte sempre és més gran si treballem en xarxa”, diu Burgueño. Un esforç col·lectiu de moltes persones gràcies al qual moltes altres aconsegueixen una feina i una cosa molt més important: recuperar l’optimisme.

 

Text: Laura Calçada
Il·lustracions: Laura Liedo