El Programa ICI – Marianao TéCor neix de la posada en comú dels esforços de la Fundació Marianao, el Projecte ICI de l’Obra Social ”la Caixa”, l’Ajuntament de Sant Boi i les entitats i recursos de la zona per dinamitzar el barri de Marianao. El paper de la cooperativa d’educadores socials Circula.Cultura! com a facilitadora d’actuacions socioculturals dins d’aquest marc comunitari ha permès donar una nova vida a un quiosc en desús i transformar-lo en el motor per a la recuperació de la plaça per part dels veïns. Amb el documental Anem a la plaça volen deixar testimoni de tot aquest procés de reapropiació de l’espai públic. I com que qualsevol activitat artística és una ocasió meravellosa per estrènyer llaços i crear comunitat, han pensat que no hi havia ningú millor que els veïns per compondre’n la banda sonora.

El Derek és una petita bola d’energia incontenible. Posa-li un micro al davant i no trigaràs a sorprendre’t que uns pulmons tan grans càpiguen en un cos tan petit. L’aprenent de Pavarotti xiscla al micròfon davant l’atenta mirada de la resta d’infants i dels adults que intenten que no s’esvalotin massa. Però si les famílies s’han reunit aquesta calorosa tarda d’estiu a l’epicentre del barri de Marianao no és per comprovar la capacitat pulmonar dels seus fills, sinó per gravar petites peces musicals que s’inseriran al documental.

 

 

Diferents persones relacionades amb el món de la música han volgut col·laborar amb el projecte i s’han encarregat de treballar amb el grup de joves músics aficionats que posaran música a Anem a la plaça, però per ara la prioritat és posar ordre i transmetre consignes senzilles per coordinar tota aquesta incontenible necessitat d’expressió musical. La gravació es duu a terme al quiosc de la plaça, que s’ha convertit en l’epicentre de la vida social i cultural del barri des que la cooperativa Circula.Cultura! va guanyar el concurs públic per donar-li un nou ús.

La Georgina Dezcallar i la Vicky Laguía són les responsables de la cooperativa que ha posat en marxa fa quatre anys, juntament amb altres companyes, el projecte “Fes Kiosk!” per “crear un espai cultural gratuït i d’accés lliure i alhora fer una feina comunitària amb els veïns de la plaça”. Ens ho explica la Georgina, que avui està molt atabalada, ja que ha d’anar d’una banda a l’altra per mirar d’organitzar aquest caos meravellós.

La Vicky ens explica que, més enllà de les activitats que s’han dut a terme al voltant de Fes Kiosk! (cine, lectura i intercanvi de contes, jocs, radio, etc.), “la intenció era treballar amb altres entitats i serveis educatius del barri de Marianao, perquè el teixit associatiu ja hi existia, i també per coordinar la nostra tasca amb l’Administració”. Aquesta posada en comú de la feina permet estalviar temps, aprofitar les possibilitats de cada una de les parts i, de pas, crear noves sinergies.

José Guevara, Judit Blanco i Carmen González formen l’equip comunitari del Programa ICI – Marianao TéCor. L’equip és compartit entre l’Administració (el José com a tècnic de l’Ajuntament) i una entitat social, la Fundació Marianao. Junts treballen per promoure espais i accions que permeten posar en contacte els agents, les entitats i les institucions del territori per treballar temes de salut comunitària, educació i convivència. “Mirem primer de detectar les necessitats i, a partir d’aquí, pensem en les respostes possibles”, diu la Judit. L’educació és una de les prioritats i la Judit insisteix en la importància d’involucrar tots els agents del territori perquè l’educació no quedi reclosa en l’àmbit de l’escola.

El projecte musical s’ha fet possible gràcies a la col·laboració de les entitats i els recursos que participen en el pla comunitari. La idea és “formar un equip entre les diferents instàncies que participen en el projecte per aconseguir que la comunitat participi més i sigui més sensible a qüestions de convivència i interculturalitat, a més de fer servir els espais públics amb més eficàcia i transformar-los en espais de relació”, ens explica el José.

L’espai públic, concebut com a lloc de creació i intercanvi, és un pilar de la intervenció comunitària en pro de la convivència ciutadana intercultural. En aquest cas, les diferents activitats que es van dur a terme a la plaça es van gravar per poder-les incloure al documental (que s’estrenarà el 8-10-19 a la plaça de la Generalitat de Sant Boi), i “vam pensar que estaria bé crear-ne la banda sonora nosaltres mateixos i de forma comunitària, i fabricar també els instruments musicals amb material reciclat.”

Mentre xerrem, la gravació comença i els adults llancen preguntes als infants per anar definint els temes sobre els quals tractarà la cançó: “A tu, què és el que més t’agrada de la plaça? Què t’agrada fer amb els amics?” A partir de les frases que se n’obtenen i dels ritmes que es generen es van creant melodies i cançons que tots entonen amb entusiasme. Especialment el Derek, que, tot i que ara que canten tots ha perdut protagonisme, segueix forçant les cordes vocals com si l’hi anés la vida.

 

Text: Raúl M. Torres
Fotografia: Lydia Metral