És possible menjar sà, fer exercici físic i seguir totes les indicacions del metge i que, tot i això, la nostra salut no sigui perfecta. I és perquè també necessitem sentir-nos a gust al barri, avenir-nos amb els veïns, compartir-hi espais i moments. Per desfer prejudicis, aprendre els uns dels altres, viure feliços en comunitat. És amb aquest objectiu que La Taula de Salut Comunitària, espai conformat per recursos públics i privats i entitats ciutadanes, en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’Associació Educativa Itaca, ha dut a terme el III Cicle “Gaudir millora la salut!”, del febrer al juny, i ara en celebra amb èxit la clausura amb una gran festa veïnal d’estiu a la qual no podia faltar Roberta Vassallo, la implicadíssima coordinadora d’aquest projecte.

“Collblanc-la Torrassa és un barri d’un quilòmetre quadrat en què conviuen, segons xifres oficials, més de 50.000 persones de més de 120 cultures! La diversitat cultural significa riquesa, però també un repte de convivència. I conviure no és automàtic, cal afavorir les condicions perquè les persones es coneguin”, assegura Vassallo, amb tres anys d’experiència en el programa.

Aquesta tècnica comunitària té clar que “la salut va més enllà de la salut física; es també psicològica i social. Ens ho diu l’Agència de la Salut Pública de Catalunya: el 80 % dels factors que influeixen en la salut van més enllà de la genètica, cosa que significa que hem de cuidar les relacions socials, l’estil de vida i l’entorn urbà”. En aquest context, les activitats de “Gaudir millora la salut!” es proposen sensibilitzar la població sobre dues qüestions: la primera, la necessitat de cuidar més la salut, i la segona, fomentar la relació entre veïns del barri.

 

Per fomentar la salut física, el programa ha ofert, durant els últims mesos, tallers d’alimentació saludable i intercultural dins del projecte europeu Food Relations i un taller d’educació física per a dones. “Les d’alimentació saludable s’han convertit en una pinya i fins i tot han creat menús fusió, amb ingredients típics de cada país d’origen, que ara volen compartir amb els veïns”, explica Vassallo satisfeta. “També han fet un curs de manipulació d’aliments. I el grup de dones que participen en el taller d’activitat física estan molt contentes d’haver tingut un espai per a elles, d’exercici, joc i intercanvi de dubtes i vivències. Ho necessitaven des de feia temps, i ara diuen que no podrien tornar a la situació anterior: quan no feien exercici i se sentien soles entre la feina i les obligacions familiars”.

Per fomentar l’altra pota del programa, la convivència, els tallers s’han enfocat des d’una perspectiva no tan sols intercultural, sinó també intergeneracional i de gènere. “Hem fet tallers de manualitats i lectura i tornejos de ping-pong intergeneracionalsajuntant nois i noies d’una associació educativa amb persones de casals i de serveis que treballen amb gent gran, per afavorir la reflexió sobre la convivència. Així aconsegueixes activar la memòria de la gent gran i desenvolupar la psicomotricitat i la intel·ligència emocional de tothom. A més, afavoreixes que es creïn vincles gairebé familiars que beneficien tant els avis, que sovint pateixen la soledat, com els infants, que, a causa del procés migratori no sempre tenen la xarxa familiar de suport (avis i àvies) aquí”, explica la coordinadora.

Pel que fa al gènere, l’emocionant obra de teatre preparada per un grup d’adolescents (Katerine, Miguel Ángel, Judith, Pablo, Renato, Dídac, Fátima i Coral), a partir de les seves pròpies idees i conclusions —acompanyats pel col·lectiu “Las anónimas” de Mujeres Pa’lante—, no deixava lloc a dubtes sobre el que havien après durant els mesos d’assaigs: nois i noies han de treballar junts per unes relacions més igualitàries i lliures de prejudicis, i construir una nova masculinitat. Les samarretes roses i blaves de les quals es desprenien elles i ells al final de l’obra van simbolitzar el final d’un joc desigual i absurd al qual no pensen tornar a jugar.

“El que costa més en aquest barri és que s’apuntin a les activitats, però un cop dins, en gaudeixen molt i estan contents de conèixer nous veïns i veïnes i poder millorar la salut”, assegura Vassallo. “En aquests tres anys d’implementació de la iniciativa, s’ha aconseguit que els professionals s’hi impliquin més i hagin establert xarxes de col·laboració cada vegada més fortes, i que la ciutadania participi més, des d’una autonomia i capacitació més grans. Ara cal continuar treballant perquè entre tots—amb l’acompanyament de les institucions— les iniciatives comunitàries puguin tenir reconeixement i continuïtat”, demanava la coordinadora de l’ICI.

De moment, el projecte ho està aconseguint: el parc de la Marquesa es va omplir de veïns de totes les cultures i edats, que van jugar a l’estand del Pasapalabrasobre hàbits saludables, es van retratar al photocall, van participar a les manualitat o del taller d’alimentació i van assistir a l’obra de teatre inventada pels joves. “Encara queda molt per fer, però estic segura que continuar treballant de manera comunitària serà transformador. Una transformació que passarà per trencar dinàmiques etnocèntriques, paternalistes i masclistes, crear espais de trobada per teixir xarxes que puguin transformar la salut i tota la nostra realitat”, projecta Vassallo. “Tant de bo un dia no parlem d’un barri multicultural sinó intercultural, que celebra la riquesa de la diversitat i, sobretot, la comunitat”.

 

Text: Ana Portolés
Fotografia: Xavi García

 

 

NOTES:

[1]El taller d’alimentació saludable i intercultural del grup “Como en familia” i Food Relations s’ha desenvolupat gràcies a la dinamització d’ABD, Comunitat Activa i Espigoladors, i a la col·laboració de l’Escola Màrius Torres, l’AFA Charlie Rivel, Paidós de l’Hospitalet-Caritas Diocesana de Barcelona, l’Espai Familiar de l’Associació Educativa Itaca i l’ABS de Collblanc del Consorci Sanitari Integral.

[2]El taller d’educació física per a dones l’ha dinamitzat una tècnica de l’INEFC, la Conselleria d’Esport de l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’escola i l’AFA del Charlie Rivel, Paidós de l’Hospitalet-Caritas Diocesana de Barcelona, l’ABS Torrassa del Consorci Sanitari Integral i el Servei de Rehabilitació Benito Menni.

[3]El taller de manualitats i lectura ha estat possible gràcies a la Biblioteca Josep Janés, Amics de la Gent Gran, Espai de Suport Mémora, Projecte Oci al Barri, Casal Diari de l’Associació Educativa Itaca, Unitat de Salut Mental de l’Hospitalet i Servei de Rehabilitació Benito Menni.

[4]El torneig de ping-pong intergeneracional es desenvolupa de la mà del Projecte Oci al Barri, de l’Espai La Claqueta de l’Associació Educativa Itaca i del Casal de Gent Gran de la Torrassa.

[5]El taller teatral amb enfocament de gènere que ha permès l’obra teatral s’ha desenvolupat gràcies al col·lectiu “Las anónimas” de Mujeres Pa’lante (dinamitzadores), Conselleria de Joventut de l’Ajuntament, Torre Barrina, L’H, l’Espai La Claqueta de l’Associació Educativa Itaca, l’Institut Eugeni d’Ors i l’Institut Margarida Xirgu.