Quan ens parem a pensar en com podem contribuir a un món més just, de seguida arriben idees que clamen per la igualtat d’oportunitats. A l’associació Nuevos Caminos es van fer aquesta pregunta a la República Dominicana i es van adonar d’una qüestió que, de vegades, es passa per alt: l’educació mediambiental com a motor de desenvolupament social  i econòmic d’una regió. Amb aquest objectiu al cap van crear Recicla+, un projecte que neix amb l’ambició de professionalitzar la recollida de residus a Sabana Yegua. Per ser la iniciativa que més donacions ha aconseguit durant el mes d’octubre a la plataforma de crowdfunding migranodearena.org, ha estat nomenada “La causa del mes” amb el suport de ”la Caixa”.

Sílvia Garriga, gerent de Nuevos Caminos, ens rep al seu centre d’operacions a Madrid amb l’orgull de qui pot parlar d’una feina ben feta i el tremp de qui sap que “treballar per un món més just” vol temps i paciència. Des d’allà treballen en nombrosos projectes a Etiòpia, Bolívia, Colòmbia, Mèxic i la República Dominicana. En tots aquests països busquen obrir noves vies per al desenvolupament social i econòmic d’algunes de les zones més deprimides, amb projectes propis i diferents.

 

Isla en mar lleno de residuos, con personas despreocupadas por el medio ambiente

 

Quan preguntem a la Sílvia per on es comença a abastar-se un pla d’acció tan ampli, indica que “cada lloc és un món” però que la sanitat acostuma a ser el primer que cal abordar, seguit de l’educació. “A la República Dominicana, vam començar amb la construcció de latrines, i després el tema educatiu va guanyar importància. Des de fa uns anys tenim un projecte d’aules de lectoescriptura, en el qual es van implicar tres voluntaris de Barcelona —el Marc, la Carlota i la Marta— que anaven a la regió de Sabana Yegua a fer activitats lúdiques durant l’estiu. Durant les estades es van adonar de l’altíssima contaminació ambiental”.“El Govern havia construït uns canals enormes per abastir els conreus, però també s’hi llencen les escombraries i els nens s’hi banyen malgrat el perill dels corrents i del fet que aquestes aigües són un focus de malalties. És preocupant veure com les muntanyes de plàstic ja formen part del paisatge”.

Així va ser com van decidir incorporar a les activitats d’educació en valors una que consistia a recollir plàstics i convertir-los en joguines. Aviat van començar a netejar carrers i platges, a pintar cossis per a la recollida i van arribar a YouTube amb el claim “Jo reciclo, i tu?”. Tocava plantejar-se què calia fer ara amb tant de plàstic. “Els voluntaris ens van proposar el repte i vam començar a parlar de professionalitzar la recollida de residus. Així va néixer Recicla+. Ara els residus es recullen en un punt net en un terreny propietat de l’Ajuntament, aquests plàstics es venen a plantes de tractament i el que es recapta es reinverteix en el projecte”, explica la Silvia.

En aquesta segona fase del projecte volem involucrar-hi les escoles, “les nostres grans aliades”, i les petites empreses de la zona. “Volem repartir un segell distintiu que aquestes empreses són responsables amb el medi ambient per incentivar-les. I encara que ja hi està involucrat l’Ajuntament, perquè és qui recull els sacs del punt net, volem que aquesta acció passi a ser una política municipal”. Encara que no sembla que sigui la prioritat principal del Govern, si parlem de desenvolupament d’un país, és ben clar que el reciclatge transcendeix la higiene i la sostenibilitat. I aquí hi ha la clau: en un principi Recicla+ buscava crear un programa d’educació ambiental per netejar Sabana Yegua, però d’aquí s’està generant tota una xarxa de beneficis per a la zona. “La neteja dels carrers evita els focus de malalties i provoca que la gent estigui més sana, i una persona sana rendeix més a la feina, no falta a l’escola i estalvia en despeses sanitàries”, diu la Sílvia.

Ara volen portar a un altre nivell el desenvolupament del seu territori d’actuació. “És una zona que no està explotada turísticament, però el turisme arribarà i convindria promocionar un turisme verd, alternatiu al de Punta Cana i el “tot inclòs”, comenta la Sílvia. Un nou mode turístic que passaria per obrir rutes per a senderisme i bicicletes i formar els habitants de la zona en hoteleria, turisme i economia. “És important que estiguin preparats per participar del creixement econòmic que el turisme pot aportar a la regió”.

El que evidentment ja han assolit és un objectiu prioritari per a l’associació: crear comunitat. “Qualsevol activitat que se cimenti  sobre l’organització comunitària és bona, perquè l’important és que la gent s’organitzi i que hi hagi un teixit social que vulgui treballar en comú per millorar la situació de la zona. I això és el que aconsegueix Recicla+”. Han aconseguit passar del reciclatge a l’engranatge d’una societat que ara treballa per viure millor.

 

Text: María G. Aguado
Fotografia: Irene Sánchez