L’any 1977, quan la NASA va enviar les seves sondes Voyager 1 i 2 a explorar el sistema solar, va preparar una càpsula del temps perquè, en cas que entrés en contacte amb vida extraterrestre, pogués mostrar part de la vida dels humans. Entre els ítems escollits, hi havia gravacions de sons de la Terra, com el mar, els trons o els ocells, i també de la Simfonia núm. 5 de Beethoven. Inspirats en els sons del nostre planeta i la música creada per l’home, el director i guionista Igor Cortadellas, la Fundació ”la Caixa” i l’il·lustre director d’orquestra Gustavo Dudamel han creat SYMPHONY, una experiència virtual, insòlita i immersiva capaç de portar-nos al cor de la música clàssica a través de les emocions i posar-la a l’abast del gran públic en un viatge sense precedents a l’essència de l’ànima humana.

Quatre anys de treball, 250 persones involucrades, entre professionals i músics i dues pel·lícules de 12 minuts –una de panoràmica i una altra de realitat virtual– formen una de les obres audiovisuals més captivadores i innovadores dels últims temps: SYMPHONY. Un projecte que, des que es va concebre, destaca per la seva qualitat: amb només les millors peces musicals, gravat en un dels millors teatres del món (al Gran Teatre de Liceu), de la mà d’un dels millors directors d’orquestra (Gustavo Dudamel), amb 101 músics impecables (60 de la prestigiosa Mahler Chamber Orchestra i 41 de la Fundació Gustavo Dudamel) i amb els millors mitjans tecnològics existents (com les butaques per a l’espectador, que integren un ordinador amb tecnologia de realitat virtual i que van connectades al model d’ulleres més avançat del moment).

 

 

A aquest gran desplegament de mitjans se li afegeix un objectiu d’allò més ambiciós: aconseguir que l’espectador senti la música des de dins, que la visqui com mai, que tingui accés a aquest univers sense límits que conté l’expressió més pura de l’esperit de la humanitat. “Ha estat un repte monumental amb la delicadesa d’una capseta de música”, comenta Igor Cortadellas. “I ho hem fet. Perquè no sabíem que era impossible”.

Així, el viatge de SYMPHONY s’inicia amb els sons ambientals de tres parts de món (les ones del mar Mediterrani, el metro de la ciutat de Nova York i el camp de Colòmbia), que a poc a poc es compassen fins que es converteixen en música. Una melodia que interpreten tres joves músics de diverses parts del món. Després d’aquest preàmbul, la resta de concertistes s’uneixen per interpretar el primer moviment de la Simfonia núm. 5 de Beethoven al Gran Teatre de Liceu de Barcelona. Un cop allà, gràcies a la realitat virtual, els espectadors es trobaran amb el mestre Dudamel qui, amb la seva sensibilitat i el seu carisma, els conduirà a un viatge immersiu de visionat en 360 graus al cor de l’orquestra, fins que puguin escoltar com sona un violí o una trompeta des de dins. “Notes que estan tocant per a tu”, assegura Cortadellas. “El treball de so és tan brillant que gairebé permet notar els materials de les diverses famílies d’instruments”.

“A l’orquestra hi havia músics d’Espanya, Veneçuela, Colòmbia, EUA, Japó, Corea, Noruega… perquè la música és un element d’unió que basteix ponts i trenca diferències”, explica Dudamel. “A més, tothom qui visqui l’experiència entrarà en un viatge en què es connectarà amb quelcom que li pertany: el dret a la inspiració, a la contemplació, a la bellesa… no només per entretenir-se, sinó també per transformar-se. Soc un ferm creient que la música és un poderosíssim element de transformació social, que es pot fer servir com a rescat i transformació d’una comunitat”, assegura el director d’orquestra. “L’experiència m’ha transformat fins i tot a mi mateix. M’ha portat al punt més primigeni de l’experiència com a músic. Ha estat un viatge meravellós”.

Està previst que la projecció itinerant i gratuïta de SYMPHONY recorri un centenar de ciutats d’Espanya i Portugal, i que la vegin unes 200.000 persones l’any durant els propers 10 anys. Primeres parades: Valladolid i Santander.

No és una obra per veure-la, sinó per viure-la. Un poema visual que no pretén informar ni ensenyar, sinó només suggerir i obrir la nostra percepció”, indica el seu director i guionista. “Visquin-la”, recalca Dudamel, “i sentin la música com un element essencial de les seves vides que connecta l’ànima de les ciutats, dels països. L’ànima del món”.