Ho vam aprendre a Mary Poppins: tot i que els diners s’expliquin matemàticament, al final no són res més que confiança. Sense la nostra confiança, els números no tindrien cap valor. És una idea essencial que explica moltes coses de la vida, en aquest món en què tot gira al voltant del capital. Però no és l’única cosa important que s’ha d’entendre sobre economia. Sobretot perquè, encara que siguis jove i estalviar soni avorrit, l’estat de les teves finances és el que et permetrà complir molts dels teus somnis, ja siguin comprar-te una moto, entrar en aquella universitat que sempre havies volgut o independitzar-te. Precisament amb l’objectiu de formar els adolescents en això, va néixer fa un any Finances per a Joves, un programa impulsat per l’Associació de Voluntaris de ”la Caixa”, l’IEF i les conselleries d’Educació. 

D’acord amb l’últim informe PISA 2015 de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), un alumne espanyol de cada quatre no arriba al nivell bàsic de competències financeres, tot i que la meitat (52 %) té un compte bancari. I aquestes estadístiques no milloren massa amb el pas dels anys.

 

 

És raonable endeutar-se per comprar un cotxe o és millor compartir-lo? És segura la contrasenya de la meva targeta de crèdit? És compulsiva la meva forma de comprar per internet? En matèria d’habitatge, em convé més comprar o llogar? Fins i tot dominar assumptes senzills d’economia domèstica no és gens fàcil. Dubtar és normal. Però és un tema massa important per passar-lo per alt en la formació bàsica, i per això l’OCDE suggereix promoure l’alfabetització financera entre els nois i noies amb l’objectiu de millorar-ne el futur i el de la societat.

Com a resposta a aquesta necessitat, el curs passat es va posar en marxa Finances per a Joves, un programa dirigit a alumnes de 4rt d’ESO de diferents comunitats autònomes. Els tallers tenen continguts creats per l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i els imparteixen voluntaris de l’Associació de Voluntaris de ”la Caixa”.

Paula Jiménez imparteix l’assignatura d’Economia a alumnes de 4rt d’ESO a l’IES Antonio Domínguez Ortiz, a Madrid. “Els tallers acosten als nens i nenes trucs d’economia diària i temes bàsics de qüestions bancàries, claus de l’estalvi, productes d’inversió, etc. Són coneixements tan importants que, ho vulguin o no, els afectaran a tots independentment del que estudiïn”, explica la professora.

La Paula és conscient que als seus alumnes, de 14 o 15 anys, l’economia encara els queda una mica lluny. “Molt pocs tenen targeta de crèdit, i encara que a casa sentin parlar d’aquestes coses, de moment no és un tema que els preocupi massa”, explica. Tanmateix, creu que sí que entenen que és una cosa que els afectarà aviat i que, per aquest motiu, n’han d’estar ben informats. Aquest ha estat un punt en què han insistit els voluntaris amb qui han treballat: “Tenien experiència en el sector financer, i això els ha agradat als alumnes. Els escoltaven amb molta més atenció que a mi, que ja em tenen molt vista”.

Raúl Abando ha estat un d’aquests voluntaris. Ell és gestor de banca privada de ”la Caixa”, responsable d’un equip de sis persones i, a més, un “addicte” a les activitats de voluntariat. És “una vocació altruista de cobrir una mica determinades necessitats que veiem que hi ha en alguns segments de la població”. Per què? “Doncs és tan bàsic com preguntar-se: “per què no?”.

Des d’aquest entusiasme, en Raúl ha gaudit compartint el seu know how en l’univers financer amb els alumnes de la Paula, ensenyant-los el més bàsic per a una gestió quotidiana de l’economia personal i de qualsevol llar. “Crec que com més aviat tinguin aquest coneixement i aquesta experiència, més natural els resultarà abordar aquestes qüestions quan arribi el moment”, explica el Raúl. No obstant això, adverteix: “Nosaltres podem resoldre els dubtes i orientar-los, però després ja depèn de com aprofiti cada un d’ells aquesta base inicial”. En qualsevol cas, aquest voluntari ho té clar: dedicar-li temps a l’educació sempre dona fruits.

 

Text: Javier Márquez Sánchez
Il·lustració: Genie Espinosa