De vegades a la vida els plans no surten com nosaltres voldríem. En tenim un exemple ben a prop: la pandèmia i el confinament han obligat a descartar o posposar projectes que feia temps que preparàvem. Però hi ha una tercera opció: repensar-los i idear un pla B. I de vegades, aquest pla alternatiu, lluny d’aigualir la festa, pot arribar a tenir el mateix encant que l’original. I això és, precisament, el que ha passat amb les noves Nits d’Estiu  de CaixaForum, que s’han adaptat i han evolucionat en un magistral pla B, amb propostes culturals adaptades a l’entorn digital. Se celebraran tots els dimecres de juliol i agost a les 20.00 hores, perquè ni les mesures de seguretat contra la COVID-19 ens deixin sense nits d’art, màgia i reflexió.

“Sense cultura ni espectacle el món seria un desastre sense vida”, defensa Ada Vilaró, una artista multidisciplinària que, amb la seva obra 360 grams destaca en el cartell de les Nits d’Estiu de CaixaForum. 360 grams es el pes del pit que li van extirpar després de superar un càncer. Va optar per no reconstruir-lo. I ara presenta un espectacle compromès i nu –en tots els sentits– que qüestiona els cànons de bellesa i els estereotips, i que presenta la crua i vulnerable realitat de l’ésser humà, però totalment allunyada del drama. 

“Jo a l’obra dic que aquí i ara és una festa. De fet, molta gent em comenta que surt de l’obra amb ganes de viure” subratlla la performer. Maria Canudas, coordinadora d’activitats culturals a la Fundació ”la Caixa”, explica que la de Vilaró va ser una de les nou peces que es van triar (cinc d’arts escèniques i quatre de musicals) perquè “l’Ada semblava profètica en el seu missatge: hem de celebrar cada dia que estem vius. I després del que ens ha passat, té més vigència que mai. De fet, en l’adaptació que ella farà (i que farà en directe a CaixaForum), incorpora la situació actual de la COVID-19 en l’obra perquè, al final, estem parlant del mateix: acceptar la vulnerabilitat”.

 

 

“Tan bon punt tens una part del cos que no entra dins de la norma establerta, hi ha una mirada que ho qüestiona”, aprofundeix Vilaró. “Però és justament la mirada de l’altre la que pot trencar la norma social i el prejudici, i es pot convertir en una mirada amorosa i de canvi social”, assegura aquesta artista per a la qual el públic, que aquest cop la veurà des de casa, és el més important de l’obra i, fins i tot, de la seva professió. “Aquests dies d’assaigs m’estic repetint moltes vegades que darrere les càmeres hi ha el públic molt a prop i, encara que aquest cop no en senti la respiració ni en vegi la mirada, continua sent important compartir aquesta obra amb ells –el teatre és l’ofici de compartir–, per despertar consciència i que es qüestionin fins a on ens deixem manipular o fins a on som nosaltres els que decidim”.             

El camí fins a arribar a celebrar les Nits d’Estiu 2020 no ha estat el més fàcil. Canudas reconeix que “durant les primeres setmanes de pandèmia en què semblava que s’acabava el món, pensàvem que ho hauríem de cancel·lar tot. Però després vam veure que en molts casos podíem treballar amb les mateixes companyies que ja havíem programat al començament perquè replantegessin l’encàrrec i, amb un equip de professionals de l’audiovisual, poguessin crear adaptacions de les propostes tenint en compte el nou entorn digital i, per què no, el nou context social. Al final, l’important continua sent que les obres tinguin capacitat de fer-nos pensar d’una altra manera –sobre la malaltia, la diversitat o la bellesa– i ens obrin a noves realitats que ens portin a una consciència que ens transformi com a societat”

D’altra banda, Íngrid Viñals, gestora al Departament de Música de la Fundació ”la Caixa”, confirma que, efectivament, “el format digital ha implicat adaptar la programació, perquè el mitjà és diferent i cal repensar-ne la presentació. Però ens continua permetent oferir espectacles de performance, dansa, teatre i música per gaudir-ne en directe amb tota la frescor possible, que arribin a l’emoció i al cor i que involucrin el públic. Com el projecte participatiu #JoCanto, que hem presentat com a prèvia a les Nits d’Estiu, en què més de 640 veus es van unir per interpretar Viva la Vida de Coldplay en un vídeo coral que ja ronda les 900 mil visites a YouTube”. 

Així, durant el juliol i l’agost, a més de la performance d’Ada Vilaró, gaudirem d’obres com la dansa de Las Muchísimas (15 dones que reflexionen sobre la diversitat entre elles) i l’espectacle Sa Mateixa, que convida a reflexionar sobre la manera que es construeixen les societats a través de la dansa; descobrirem els Gestos Protètics de Mireia C. Saladrigues, i, com a colofó, admirarem la dansa vertical de Finale el 26 d’agost. 

En l’àmbit musical, gaudirem de propostes com la de Joana Amendoeira (concert de fado des d’una església del segle xv a Évora), la del gran pianista i compositor Marco Mezquida, que després d’una entrevista ens oferirà un recorregut per diferents projectes de la seva trajectòria, el concert de folk escandinau fresc de Dreamers’ Circus als qui els agrada explorar nous llenguatges, i la música clàssica amb humor de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà en el seu concert teatralitzat Desconcerto. “El públic es quedarà amb ganes de seguir escoltant i descobrint més coses”, diu Viñals. 

“Ara que passem tant de temps davant de les pantalles, és moment de triar quines pantalles formen part de la nostra vida: les que porten contingut amb missatge o contingut porqueria”, avisa Vilaró. “Necessitem que els espais com CaixaForum, que tenen recursos, apostin per les programacions culturals, que no les anul·lin, perquè encara que la nostra professió és molt discreta en les adversitats, una gran part dels companys i companyes han deixat de tenir ingressos”, demana l’artista. Petició amb la qual Canudas no pot estar més d’acord: “Més que mai, és moment de seguir generant cultura: no només per donar suport al sector, sinó també per mantenir obertes les finestres al món”.

 

Fotografia: Óscar Masalles