N’hi ha que mengen el raïm, d’altres mosseguen els taps d’uns retoladors acabats de comprar. I mentre els uns s’abracen al punt de la mitjanit, d’altres ho fan després d’un estiu sense veure’s. N’hi ha que s’enfunden en un vestit elegant i qui ho fa en una bateta acabada de planxar. De vegades, les campanes ressonen a la plaça del poble; d’altres, de passadís en passadís. I és que hi ha un calendari segons el qual l’any no comença el gener, sinó el setembre. És el calendari dels nens, que s’inaugura amb la tornada a l’escola.

Així com els adults s’emocionen davant de l’arribada de la nit de Cap d’Any, el primer dia d’escola és l’esdeveniment més important de l’any per a qualsevol nen. Tot comença amb els nervis de la nit anterior, demanar-se si tindran companys nous per córrer al pati, les ganes d’estrenar aquella llibreta nova… Després, el primer dia que tant esperaven: dia de retrobar-se, d’explicar-se l’estiu, de comprovar que tot comença de nou, però alhora continua a lloc.

Els nens tornen a escola plens d’energia i il·lusió, i cada un té el seu moment preferit. La Hannah, de sis anys, fa tot l’estiu que espera “estar amb les amigues al pati i jugar a fet a amagar”. En canvi, el que té més ganes de fer la seva companya de classe Cristina és l’assignatura d’Experiments. Ja té fins i tot una pregunta pensada: “com treure-li el color lleig a una moneda”. Tornar és emocionant, encara que sigui com diu un altre nen, l’Eloy, “perquè Nadal és més a prop i a l’estiu no plouen regals”.

Des del programa dedicat a lluitar contra la pobresa infantil de l’Obra Social ”la Caixa”, cada anys es reparteixen per tot Espanya prop de 38.000 kits de material escolar perquè, aquest dia tan especial, els nens no s’hagin de preocupar de res més que de gaudir de tornar a escola. A més, durant tot el curs s’ofereixen a les famílies ateses ajudes com el reforç escolar o l’atenció logopèdica, perquè els nens puguin treure tot el potencial, millorar els resultats acadèmics i, amb això, l’autoestima.

Pensats perquè, tinguin l’edat que tinguin, la canalla pugui aprofitar al màxim el nou any escolar, dins dels kits hi ha des de pintures al tremp i estoigs amb gomes i llapis per als més petits fins a carpetes amb separadors i calculadores per als que ja són una mica més grans. Però tot això va més enllà d’aconseguir que infants de famílies que no es poden permetre el material nou sentin aquella emoció de pintar una llibreta que encara té les fulles en blanc. Fer que tots els nens tinguin material escolar és garantir que a ningú no li faltin eines per construir, any rere any, el seu futur.

 

   

Fotografia: Laia Sabaté