La màscara és, des dels rituals africans fins als perfils de Facebook d’avui dia, una representació de l’inconscient que ens amaga de les nostres pors i ens permet actuar amb tot el potencial. El teatre també és una màscara que, en el cas de les Trobades CaixaEscena, ajuda els joves a desenvolupar-se perquè puguin mostrar el millor de si mateixos i aconseguir coses que ni tan sols s’haurien pogut imaginar.

Durant tres dies, prop de 100 estudiants i 6 centres educatius van conviure a CaixaForum Barcelona, aprenent, a partir de l’obra de Shakespeare, de quina manera el teatre pot potenciar les capacitats creatives, físiques, socials, cognitives i emocionals. Una tasca especialment vital en el cas dels joves que viuen en entorns menys afavorits, de vegades oblidats.

 

 

El teatre, al capdavall, és un espai lliure de judicis, i a través del joc i l’adopció de rols diferents ens permet mostrar el potencial que hi ha dins de cadascú. Alhora, també ens fa veure l’altre sense prejudicis, com un espectador més. El gest teatral, per tant, forma i transforma, ens fa més persones, reeduca l’autoestima i ens ajuda a recuperar el respecte perdut. “Alguns alumnes se sentien rebutjats a les aules, i al grup de teatre han trobat un entorn en què ningú no és jutjat per l’aspecte ni per les dificultats que tingui”, explica una professora de l’Institut Severo Ochoa.

CaixaEscena és un programa de l’Obra Social ”la Caixa” que ofereix recursos i formació a docents interessats en el teatre com a llenguatge expressiu i eina educativa. Les Trobades CaixaEscena s’organitzen per donar suport i assessorament a alumnes i professors amb els fragments de les seves obres de teatre en procés, en què també s’impliquen professionals de les arts escèniques. Aquesta trobada a CaixaForum Barcelona és una més de les que s’organitzen durant diversos caps de setmana de febrer i març als centres de Sevilla, Palma, Saragossa, Madrid i altres ciutats d’Espanya, juntament amb entitats i institucions locals. Unes jornades memorables per viure, aprendre i compartir experiències teatrals plenes d’humor, sentiments, música, història i diversió sobre l’escenari i més enllà.

Fotografia: Román Yñán