Mars plens de plàstics, aire contaminat, exclusió social d’ancians, ineficiència energètica, pobresa, desaparició de les zones rurals… Els reptes del segle XXI són molts i complicats. Però qui millor per començar a resoldre’ls que els joves que hi han conviscut des de sempre? I de quina millor manera que a partir de l’anàlisi de dades reals? Aquest és el Repte BigData que EduCaixa ha proposat, un any més, a estudiants de 3r i 4rt d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà de tota Espanya. La recompensa? Augmentar el coneixement en big data, millorar l’entorn, conèixer gent nova i, amb una mica de sort i esforç, viatjar a Silicon Valley com a flamants guanyadors del repte.

 Un dimarts qualsevol a Barcelona. 16 equips formats per 57 nois i noies de centres educatius de tot el país van arribar ahir a CaixaForum. Han estat seleccionats per diversos experts per les bones idees que han tingut per millorar la societat a partir de l’anàlisi de dades: ciutats més aptes per a ancians, instituts més ecològics, minimitzar el malbaratament d’aliments a casa i la contaminació marina… “M’han impressionat els projectes, s’expressen molt bé gràficament, tenen molta capacitat de detectar els punts clau i les idees molt clares”, explica Esther Subias, ambaixadora de les jornades WomanLiderTIC i del Technovation Challenge.

 

 

Aquesta tarda, tant ella com Kim Serradell, cap de l’equip de Ciències de la Terra Computacionals del Barcelona Supercomputing Center, seran mentors dels alumnes que participen al Datatón, un nou repte que els estudiants hauran de resoldre en 54 hores. “Avui se’ls desvelarà el repte —que serà buscar solucions per millorar la contaminació de l’aire a les ciutats, les causes i com ens afecta— i se’ls proporcionaran unes dades a partir de les quals hauran d’extreure la informació que els n’expliqui les causes. La nostra feina aquí és ajudar-los quan trobin dificultats, encaminar-los en la cerca de respostes, però deixant que ells facin tota la feina, aclareix Serradell.

Al dia següent, els 57 estudiants presentaran les solucions davant un jurat d’experts. I els dos equips finalistes visitaran Silicon Valley en un viatge formatiu que es portarà a terme entre el 27 de juny i el 6 de juliol. “Demà haurem de parlar en públic, a veure si se’ns en va la vergonya!”, desitja la Paula de Torreperogil, de Jaén. “Volem guanyar el viatge, però ens hi hem d’esforçar”, admeten les seves companyes Gema, Lucía i Natalia.

A la sala es respiren nervis, però també diversió i il·lusió. “Està sent una experiència increïble, ens ho estem passant molt bé, coneixent molta gent. Vam arribar el diumenge a la nit, vam venir en avió i està sent genial tot”, comenta l’Emilio de Torreperogil, de Jaén. “El millor ha estat visitar el Camp Nou ahir i aprendre el programa per analitzar dades”, assegura el seu company Juan.

La Gala, l’Ariadna i l’Anna, de Barcelona, com la majoria d’alumnes, reconeixen que no sabien res de big data fins que no van començar el repte. “Ara veiem com de fàcil és aconseguir dades”, se sorprèn la Gala. “I com d’importants són”, afegeix l’Anna. Com diu l’Andrés, de Madrid, tots tenen clar que “el big data mou el món. I ara entenc molt més com es mouen les grans empreses”. La seva companya Sara anima a tothom a participar al Datatón: “El primer dia, quan vaig llegir el programa, vaig pensar ‘bufff’, però, de veritat, que vinguin, no és tan difícil com sembla”. “I les noies que ni s’ho pensin!”, diu l’Ariadna, molt contenta amb el nombre d’alumnes que s’ha trobat a la sala.

“Tot i que no arribis a ser seleccionat per a Barcelona, tot i que no guanyis el viatge a Silicon Valley, tota la feina en grup que has fet t’anirà genial”, destaca el Francisco, de Jaén. “El big data obre portes encara que no t’hi dediquis directament. Jo, per exemple, vull estudiar alguna cosa relacionada amb la medicina, i aquests programes de bases de dades són de molta ajuda. Complementen”, reflexiona el seu company Luis Miguel. Està clar que, mentre apareixen les smart cities, es gesta la ciutadania intel·ligent. I reconforta comprovar que aquests joves entenen el gran potencial que tenen a les mans per millorar la societat.

 

Text: Ana Portolés
Il·lustració: Ana Duje