Snapchat, Twitch, YouTube, Netflix, WhatsApp, Glovo. En aquesta banda del planeta vivim hiperconnectats. La tecnologia digital ha arribat per quedar-se. I ha dut un món d’oportunitats, també per als qui més ho necessiten. La Fundació Telefònica i la Fundació Bancària “la Caixa” impulsen conjuntament ProFuturo, un projecte que ja està present a 23 països de Llatinoamèrica, Àsia i Àfrica i que té per objectiu que tots els nens i nenes puguin tenir igualtat d’oportunitats a través d’una educació digital de qualitat.

Imagina que tens una motxilla. Una motxilla petita, d’equipatge de mà. D’aquelles en què has de mesurar molt bé què hi fiques perquè has de volar amb una companyia de baix cost. Ara prova de ficar-hi una càmera compacta, un reproductor d’MP3, una gravadora, un mòdem, un àlbum de fotos, una consola, un disc dur, un calendari, una calculadora, una llibreta per dibuixar, un GPS, una brúixola, un cronòmetre, una enciclopèdia, els teus llibres favorits, un llapis de memòria, un rellotge i un televisor, amb el comandament a distància corresponent. Impossible.

 

 

Però i si aquesta pila de coses et cabés a la mà? L’smartphone i les tauletes sumen cada dia més prestacions i han esdevingut milers de coses en una de sola. Per a molts, són la nostra motxilla contemporània. Una motxilla que ens permet estar més a prop els uns dels altres i ajudar qui ho necessita mentre fem coses que ens agraden. Una motxilla que, amb un simple clic, ens porta de viatge al futur (i fins i tot a l’espai). Una motxilla amb la qual podem construir un coneixement més democràtic, accedir a la cultura i aprendre coses que abans no sabíem on trobar. Una motxilla, en definitiva, que ens permet somiar i créixer com a persones, en tots els sentits.

No obstant això, encara que en aquesta banda del planeta a vegades ens sembli que vivim enganxats a pantalles, en realitat un terç dels joves del món, 346 milions, encara no té accés a internet. I això amplia encara més la desigualtat entre zones pobres i riques, perquè redueix les possibilitats dels menys afavorits en una economia cada vegada més digital: avui dia la connectivitat és sinònim d’oportunitat.

Transformar l’aprenentatge des de la tecnologia és precisament la idea que persegueixen la Fundació Telefónica i la Fundació Bancària ”la Caixa” mitjançant el projecte ProFuturo. I ho fan amb una proposta educativa que empodera als docents i que ja ha acostat aquesta tecnologia i continguts digitals de qualitat a 5,6 milions de nens en zones vulnerables de 23 països del món.

“No hi ha cap recompensa millor que veure com el programa s’implanta d’una manera tan positiva als centres educatius i aconsegueix augmentar la motivació d’alumnes i professors i reduir l’absentisme escolar”, afirma la directora de ProFuturo, Sofía Fernández de Mesa. El president de la iniciativa, César Alierta, explica que la meta final és “aprofitar la tecnologia per reduir la bretxa educativa”. En definitiva, oferir una motxilla d’eines a qui més ho necessita perquè tots puguem créixer i somiar.