“Aquí venim cada dia a jugar i a fer els deures”, explica la Coral. Tot i que de seguida puntualitza: “Però ens agrada més jugar”. És clar, com a tothom! El que té de bo el projecte Chapotea de l’Asociación Barró, situada al districte madrileny de Vallecas, és que s’hi poden fer les dues coses i així aconsegueixen que les hores d’estudi siguin molt més suportables. Aquest és un dels centres que, gràcies al programa CaixaProinfància, rep cada setembre unes motxilles blaves carregades de material escolar, amb el qual els alumnes poden donar una primera empenta al començament de curs (i a la seva vida).

La Coral i tres amigues més juguen al marro mentre els altres companys ronden per la sala, fan construccions o s’amaguen en una caseta de joguina. A la sala del costat, un altre grup d’infants fa els deures en silenci amb l’ajuda d’un educador. De dilluns a divendres, en aquest centre hi ha temps per dedicar-lo al suport escolar i temps per a la diversió. Els caps de setmana són una mica més especials: de vegades els toca anar d’excursió a plantar arbres, a un museu o a un parc multiaventura. I a l’estiu, organitzen campaments.

 

 

“A tots els encanta venir. El primer dia acostumen a estar una mica tímids, però després s’hi troben com a casa”, explica Amaranta Gozalo, coordinadora d’activitats a l’Asociación Barró. Cada vegada que un nano aprova un examen, passa de curs o es gradua, és una gran victòria per al projecte Chapotea, però també es fonamental la part lúdica, ja que permet que molts nens aprenguin a desenvolupar habilitats socials, autonomia personal i autoestima.

“Amb un treball diari al llarg de tot el curs, es veuen millores molt importants”, apunta l’Amaranta amb un somriure d’orgull. La major part dels nens arriben al centre de petits i molts d’ells s’hi passen diversos anys, n’hi ha que fins als 18. És el cas de l’Aruca, que va començar al centre amb 8 anys i, ara que ja té la majoria d’edat, hi continua com a educadora. “Soc voluntària al centre perquè m’agrada estar amb els nens. Encara no ho sé segur, però és possible que m’acabi dedicant a això”.

El projecte Chapotea de l’Asociación Barró s’ha convertit en una iniciativa vital per a les famílies de Vallecas, ja que ofereix un espai d’oci educatiu i saludable per a nanos de 3 a 18 anys que, per les seves circumstàncies socials i econòmiques, ho tenen una mica més complicat que la resta. “La clau és que els nanos puguin tenir un lloc i uns monitors de referència, on se sentin com a casa i puguin preguntar com poden fer millor els deures, cercar informació, i també jugar i divertir-se”, explica Jorge Hermida de la Coordinadora Infantil i Juvenil de Vallecas, una xarxa de 20 entitats que treballen en aquest districte. Fa gairebé tres dècades que la coordinadora contribueix a millorar la vida dels veïns i veïnes del barri i, des del 2007, CaixaProinfància hi col·labora en diversos projectes. “Per a nosaltres –explica el Jorge– és una aliança molt important. Fins i tot durant els anys complicats de crisi, quan el suport públic es va reduir, CaixaProinfància es va mantenir i ens va permetre continuar amb els projectes d’atenció als menors”.

Una peça clau d’aquest suport són els lots de material escolar (amb estoig, ceres de colors, compàs, etc.) que l’Obra Social ”la Caixa” facilita als nens i nenes de tot el territori espanyol al començament de cada curs. Aquest any els lots, adaptats per cicles educatius, han arribat a més de 80.000 alumnes, per als qui aquesta motxilla blava no és només un indicador de la tornada a l’escola, sinó del seu propi futur.

 

Text: María Arranz
Fotografia: Míriam Herrera