Sobre els rogencs i centenaris maons de la façana de l’antiga fàbrica Casaramona, reconvertida en llar de CaixaForum Barcelona, s’hi pot llegir ara un mural amb l’acolorit missatge: Millorem la societat a través de la cultura”. L’obra, creada en col·laboració amb el col·lectiu madrileny Boa Mistura, celebra els 10 anys del programa Art For Change de l’Obra Social ”la Caixa”.

Tradicionalment, acostumem a pensar en l’art com l’expressió personal que un artista fa néixer entre les quatre parets del seu estudi. Fruit d’aquesta concepció moderna de l’artista com a geni creador, ens oblidem que, en realitat, en l’origen de l’art hi ha un sentiment col·lectiu: ho proven les pintures de la cova d’Altamira o els frescos egipcis. I aquest esperit col·lectiu, propi de la pintura mural, és precisament el fonament d’una iniciativa del programa Art For Change de l’Obra Social ”la Caixa”, que celebra una dècada d’aposta per l’art com a motor de canvi i cohesió social.

El mural l’ha ideat Boa Mistura —col·lectiu madrileny que, des del 2011, treballa creant instal·lacions artístiques a gran escala i en l’espai públic—, però la realització s’ha obert a tothom que hi volgués participar: des de nens de campaments d’estiu fins als participants en els projectes de l’última edició d’Art For Change. N’hi ha que han omplert de color un llenç de gairebé 40 metres sense cap limitació o direcció, amb l’única premissa de divertir-se, mentre que d’altres han pintat de blanc l’exterior de la frase fins a fer emergir l’ideal compartit: “Millorem la societat a través de la cultura”. “Al final, el missatge que hi ha darrere de les lletres és la col·laboració, el color que hi han posat totes les persones que hi han participat”, afirma Pablo Ferreiro, de Boa Mistura.

Tot i que antigament els murals responien principalment a la falta d’altres materials sobre els quals pintar, ara ens serveixen per reconquerir l’espai urbà. “Treballem en l’espai públic perquè creiem que l’art pot fer de les ciutats un lloc una mica més humà”, continua Pablo. “El fet d’involucrar les persones i fer que el procés sigui obert és el que crea aquest canvi, aquesta forma de sentir la ciutat com alguna cosa teva.” És el que, en definitiva, fa que l’art pugui ser no tan sols una manera de representar la realitat, sinó també un motor per transformar-la.

 

Fotografia: Rita Puig-Serra