Són dones d’empenta. Mestresses de casa, mares i àvies, majoritàriament, s’ocupen cada dia del projecte veïnal que gestiona l’Associació Entre Amigos, Radio Abierta Sevilla, una emissora situada a l’estigmatitzat Polígono Sur de la capital andalusa i dirigida per i als qui habiten aquest barri: programes de denúncia, però també lúdics i de motivació omplen la graella de la freqüència 106.0 de l’FM a Sevilla. “Volem destacar les coses positives d’aquí, que en són moltes”, assegura María Valencia “La Paparazzi”. Totes coincideixen en les dificultats que s’han de combatre per visibilitzar l’altra realitat d’un barri marcat per l’exclusió social.

“Els mitjans només s’acosten a Las Tres Mil —nom amb què es coneix popularment el Polígono Sur de Sevilla— quan hi ha un succés escabrós, però aquí hi ha moltes altres realitats”. Ho aclareixen tot just començar, perquè és el seu cavall de batalla: erradicar l’estigmatització d’un barri amb greus problemes associats a la delinqüència i al tràfic de drogues però, d’altra banda, amb una comunitat compromesa que treballa sense parar per donar visibilitat a altres estampes que no coincideixen amb els tòpics i prejudicis que l’assolen.

 

 

Les que parlen són María Valencia “La Paparazzi”, María Luisa Caballero, Conchi López, Paqui Mellado, Carmen Lorence i Justina García, un sextet d’heroïnes anònimes que porten a terme un originalíssim projecte de cohesió social i foment de la imatge positiva del barri: Radio Abierta Sevilla, l’emissora comunitària del Polígono Sur de Sevilla, situada al cèlebre Colegio Andalucía del mateix barri. Al llarg dels darrers anys, l’emissora amplifica, entre d’altres, les experiències de participació veïnal que promou el projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), impulsat per l’Obra Social ” la Caixa” en el marc del Pla integral del Polígono Sur, i que ha donat una resposta educativa a tot l’alumnat del centre, a través de programes, creació de guions i expressió oral, i també a les seves famílies, cosa que ha permès que participin en l’emissora i estiguin al dia de les notícies i activitats que el centre duu a terme.

Així mateix, s’ha obert al barri per possibilitar la participació del veïnat i generar un espai de trobada, col·laboració i participació entre tots els actors socials del territori. I és en aquest punt on les dones, de moment, estan donant més bon exemple. “Elles s’hi uneixen i hi acosten el seu entorn”, explica el psicòleg Valeriano Vázquez, que treballa des de l’Associació Atenea coordinant el projecte ICI.

En zones d’exclusió social, la dona és un agent clau per al canvi, i a Radio Abierta Sevilla ho tenen clar: “Elles són les que es mouen; els homes, per desgràcia, continuen sent una minoria”. I així, protegint-se les unes a les altres han posat en marxa espais setmanals com Las calles hablan, Mujeres por el barrio o fins i tot Noches de boda, des d’on s’ofereixen pautes per a l’educació sexual dels veïns més joves d’aquesta comunitat.

“Tots sabem el que no ens agrada del barri, i en aquests programes intentem oferir altres visions, ampliar la imatge esbiaixada que es té del Polígono Sur i sentir-nos escoltats”, prossegueix el Valeriano, que lluita per alçar la veu sobre la cridòria d’aquestes reporteres de vocació que expliquen les seves tasques radiofòniques amb una il·lusió desbordant.

“Aquesta ràdio l’escolta moltíssima gent que no és d’aquí, s’escolta a tot Sevilla”, explica orgullosa una de les participants. “La nostra il·lusió és que ens vegin com un barri més de la ciutat, no com un gueto. Convidem la gent a venir-hi”, afegeix.

L’emissora, gestionada actualment per L’Associació Entre Amigos de Sevilla, va néixer a finals de la dècada dels 80 com a emissora escolar. Ara s’ha ampliat a ràdio comunitària, amb diversos programes veïnals i d’entitats socials, i amb col·laboracions d’una gran part del teixit associatiu de la zona (la Residència Universitària Flora Tristán, per exemple, acull els alumnes de la Universitat Pablo de Olavide, que hi fan pràctiques com a tècnics de so i control a la ràdio). I gairebé tots els programes han obtingut premis i reconeixements, com els que recentment han atorgat la Junta d’Andalusia i l’Associació d’Emissores Municipals d’Andalusia de Ràdio i Televisió (EMA-RTV) pel seu compromís amb els problemes del barri i la societat.

“A mi, i puc dir que a les meves companyes també, m’ha canviat la vida completament. Fa cinc anys que hi sóc i sento que la ràdio m’ha donat moltíssim. D’una banda, la companyonia de totes les que fem possible que això avanci; de l’altra, m’ha permès sortir d’una depressió molt gran”, comenta la Paqui, que assegura que treballen “sense escaleta ni guió. Si ho preparem massa, ens surt pitjor”, diu tot rient.

Si alguna cosa defineix un mitjà comunitari és que no només consisteix a informar i entretenir. La gent es posa al davant dels micròfons per convertir-se en protagonistes de la realitat. I la Conchi, la María, la Paqui, la Carmen, la María Luisa i la Justina (amb el suport tècnic del Joaquín, l’Antonia, la Teresa, la Silvia, l’Elisabet i la Lola) són les grans protagonistes d’un barri que val la pena ser explicat des de la seva cara amable: la del compromís social i la solidaritat veïnal.

 

Text: Amalia Bulnes
Fotografia: Jesús Chacón