Quan el meteoròleg Edward Loranz es va preguntar si l’aleteig d’una papallona al Brasil podria aixecar un tornado a Texas, senzillament estava assenyalant que la realitat és més imprevisible del que sembla. Una sola papallona no té prou força per aixecar un tornado a l’altra punta del món. Però què passaria si totes les papallones del món es posessin d’acord per aletejar alhora? Podem, plegats, fer realitat coses que d’una altra manera serien impossibles?

T’imagines totes les papallones del món volant alhora? Potser no aixecarien cap tornado, però de ben segur que es farien notar més que si cada una mogués les ales pel seu compte. Al capdavall, la unió fa la força. Aquesta idea, tan bàsica i potent alhora, és la que hi ha al darrere del projecte Microdonatius de l’Obra Social ”la Caixa”. Fa anys que l’entitat aposta per la força individual de les persones per intentar millorar temes com ara l’educació, la sanitat o la pobresa infantil. I aquesta mateixa idea també és al darrere de migranodearena.org, una plataforma de crowdfunding, que també rep el suport de l’Obra Social ”la Caixa”, en què causes solidàries es fan realitat amb la suma de centenars de petites aportacions.

 

 

Qui sap si ja n’hi ha prou amb l’impuls d’una primera papallona perquè les altres la segueixin… L’any 2016 es van materialitzar iniciatives com, entre moltes altres, el Projecte Ari (que va aconseguir finançament per a un tractament innovador contra la leucèmia gràcies a la força increïble de l’amistat), la del nedador Christian Jongeneel (que va recaptar fons per frenar el VIH a l’Índia rural fent una volta doble als 92 km de l’illa de Manhattan) o la d’una noia de 20 anys, Laia Dosta (que va aconseguir diners per reformar un hospital en ruïnes a Mali gràcies a la seva tenacitat i el seu idealisme).

Cada un dels reptes acomplerts, de les empreses compromeses i de les iniciatives solidàries es mereix un reconeixement, una festa. I així serà. El 2 de novembre tindrà lloc a CosmoCaixa Barcelona la sisena edició dels premis migranodarena.org, i també es donarà el guardó La causa del mes, que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” i la Fundació Real Dreams. Aquest guardó vol reconèixer la feina de les ONG i les entitats socials que, al llarg del 2016, van saber implicar més persones en les seves iniciatives, a fi de construir una societat millor. Totes aquestes iniciatives són la prova que la força que tenim plegats és molt més gran, que la victòria d’un és la victòria de tots.

 

Fotografia: Román Yñán